ajutoare cjaObişnuţi de la final de august, să fie anunţaţi de înscriere pentru planul de ajutoare alimentare de la UE, arădenii încep să-şi facă probleme vizavi de programul de distribuire. Niciun anunţ privind programul de distribuire a ajutoarelor nu a fost făcut oficial până acum, la nivelul administraţiei locale şi implicit nici la nivelul primăriilor. Cert este că, potrivit listelor de anii trecuţi, în jur de 50.000 de arădeni cu situaţie fianciară precară – şomeri, vârstnici, ori persoane cu handicap – ar trebui să primească alimente ca formă de sprijin.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad – care se ocupă cu gestionarea Programului European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (PEAD) susţin că, în mod normal, la început de septembrie se înscriau persoanele nevoiaşe care doreau să beneficieze de ajutoare. Cam în această perioadă a anului se puneau la punct listele, în program având atribuţii şi alte instituţii care au în evidenţă persoane defavorizate social, precum Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă şi Casa de Pensii. Dar tot reprezentanţii CJA mai spun că, deocamdată nu au fost anunţaţi cu privire la demersurile pentru PEAD de anul acesta. Ca atare, totul este sub semn de întrebare deocamdată.

Ministerul Fondurilor Europene şi-a propus la un moment dat, schimbarea sistemului de alocare a ajutoarelor, după ce, Uniunea Europeană a permis statelor membre să aleagă modul de distribuire a banilor pentru săraci. Dacă se va trece la sistemul de tichete de masă, în locul produselor alimentare PEAD, Poşta Română se va ocupa de distribuirea acestora. Dar nu s-a luat o decizie pentru trecerea la tichete.

În campania trecută a programului PEAD, alimentele distribuite au fost: făină, mălai, paste, ulei, roşii în suc propriu, zacuscă, conserve carne porc, miere şi  zahăr. Aproape 50.000 de arădeni nevoiaşi au beneficiat de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană.

 

Recomandările redacției