Proiectarea noului Spital Matern a fost scoasă la licitaţie de administraţie, de la începutul acestei săptămâni. Proiecul este pus în discuţie de autorităţi de mai bine de un an. Este vorba de mutarea secţiilor de Obstetrică şi Neonatologie ale Spitalului Judeţean, în fosta clădire în care a funcţionat Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, pe strada Vicenţiu Babeş din municipiu.  Ca să corespundă cerinţelor medicale, clădirea ar urma să fie reabilitată, extinsă şi reamenajată.

maternAdministraţia are de mult în plan să mute Spitalul Matern din strada Episcopiei, în imobilul de pe Vicenţiu Babeş, această unitate fiind una dintre cele aflate pe lista clădirilor retrocedate. Numai că, fără suport financiar de la nivel central, administraţia – unic finanţator – şi-a prioritizat investiţiile în funcţie de buget. Actuala locaţie a Maternului este o clădire retrocedată pentru care se plăteşte chirie anuală, ceea ce înseamnă că aici, ca în alte clădiri retrocedate, nu s-au putut face investiţii. Potrivit unor evaluări tehnico-economice întocmite în urmă cu ceva timp, transformarea fostului sediu al Evidenţei Persoanelor într-o unitate spitalicească ar urma să coste aproape 18 milioane de lei. În prezent, suprafaţa construită existentă este de 3.266 de metri pătraţi. Imobilul fostei instituţii va fi mansardat, urmând ca mansarda să aibă peste 1.000 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte extinderea, aceasta ar urma să fie de aproape 400 de metri pătraţi, făcând ca suprafaţă totală desfăşurată să ajungă la peste 4.700 de metri pătraţi.

Pentru proiectarea tehnică a investiţiei – „extindere, mansardare şi schimbare a destinaţiei clădirii“ –  Consiliul Judeţean va avea de plătit 365.650 de lei. Licitaţia pentru atribuirea serviciilor ar urma să se încheie spre finalul acestei luni, pe data de 26 martie.

Recomandările redacției