galAdministraţia trebuie să cotizeze mai mult pentru cele patru grupuri de acţiune locală (GAL) din judeţul nostru, începând din acest an. Este vorba de GAL-urile: Microregiunea Văii Crişurilor Alb şi Negru – cu sediul la Chişineu-Criş; Microregiunea Podgoria Miniş-Măderat – cu sediul la Şiria; Microregiunea Lunca Mureşului de Jos – cu sediul la Pecica şi Microregiunea Valea Superioară a Crişului Alb – cu sediul la Sebiş.
Cele patru GAL-uri arădene au fost constituite în cadrul Programului Na­ţional de Dezvoltare Rurală. Acestea au la bază un parteneriat public-privat, ce oferă garanţie atât administraţiilor locale, cât şi persoanelor fizice, pentru obţinerea de fonduri pentru investiţii. Un procent de 65 la sută este privat, iar diferenţa revine administraţiilor publice. GAL-urile pot atrage fonduri ce se investesc apoi în proiecte din mediul privat şi investiţii ale administraţiei.
Consiliul Judeţean poate veni cu proiecte pentru accesarea de fonduri comunitare în cadrul PNDR şi, totodată are posibilitatea de a sprijini dezvoltarea rurală în zonele definite de cele patru microregiuni. Ca atare, CJA trebuie să şi susţină financiar – sub formă de contribuţie, cele patru GAL-uri.
Din acest an, cotizaţia pe care o are de achitat CJA se dublează. Adică, administraţia nu va mai plăti 5.000 de lei pe an fiecărui GAL, ci câte 10.000 de lei. În total, grupurile vor scoate din bugetul administraţiei cotizaţii în valoare de 40.000 de lei.
Cele patru GAL-uri au la dispoziţie circa zece milioane de euro, bani ce pot fi absorbiţi prin proiecte de dezvoltare rurală, în diferite zone şi în funcţie de specificul acestora. La fi­nele anului trecut, Grupul de Acţiune Locală Micro­re­giunea Văii Crişurilor Alb şi Negru s-a remarcat ca fiind gru­pul cu cel mai număr de proiecte selectate, fruntaş la valoa­rea fondurilor nerambursabile atrase.

Recomandările redacției