CLAVECIN Duminică, seara, de la ora 19,00, Filarmonica de Stat Arad vă invită la un recital extraordinar ce va fi susţinut în sala Fewrdinand a Primăriei Municipiului Arad, recital susţinut de Sorin Dogariu (clavecin) şi Constantin Tălmaciu (flaut).

„Inaugurăm, într-un ambient arhitectural perfect în armonie cu ornamentata muzică propusă, noul nostru giuvaier de instrument – Clavecinul Arădan – un clavecin custom made, special pentru Filarmonica de Stat Arad! Clavecinul – un instrument deosebit de prezent în muzica orchestrală a barocului, a jucat un rol deosebit de important ca instrument solistic și de acompaniament (basso continuo). În cadrul concertelor noastre, instrumentul va da o remarcabilă savoare timbrală muzicilor vechi, dar, cu siguranță, își va găsi locul și în sonoritatea insolită a unor partituri contemporane.“ – dr. Alin Văcean, director general al Filarmonicii de Stat Arad.

Cu o sonoritate distinctă, formală şi precisă, clavecinul – instrumentul etalon al secolelor XVII şi XVIII –  face istorie şi inspiră lucrări de mare virtuozitate în Renaştere şi Baroc, revenind apoi doar ca o picanterie timbrală în creaţia secolului XX.

Recitalul propus de cei doi renumiţi muzicieni va cuprinde lucrări reprezentative solo şi camerale, ale compozitorilor preclasici Johann SebastianBach,  Georg Friedrich Händel,  Domenico Scarlatti, François Couperin dar şi ale clasicului  Joseph Haydn, în varianta sonoră originală. Ofertele muzicale vor fi însoţite şi de o prezentare a instrumentului, realizată de prof. dr. Alin Văcean, iar deschiderea programului de recital îi va aparţine lui Filip – Samuel Sebeşan, elev în clasa a VII-a a Liceului de Artă „Sabin Drăgoi“ din Arad – clasa prof. Diana Tite.

Program:

Johann Sebastian Bach Sonata în sol minor pentru flaut și clavecin BWV 1020, Sonata în si minor pentru flaut și clavecin BWV 1030, Badinerie pentru flaut şi clavecin
Domenico Scarlatti 2 Sonate pentru clavecin
François Couperin Le rossignol en amour, Le vernevillette, Le tic-toc-choc pentru flaut și clavecin
Georg Friedrich Händel Variațiuni pentru clavecin
Joseph Haydn Divertismente pentru clavecin Hob. XIV
In deschidere Filip-Samuel Sebeșan, Liceul de Artă Sabin Drăgoi clasa a VIII-a
Johann Sebastian Bach Invențiune la 3 voci, nr. 12 în La Major, Profesor Diana Tite

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

 

Recomandările redacției