• Cere – și ți se va da subvenţia
  • S-a aprobat plata în avans a 8,3 milioane lei către CET H.
  • Banii sunt pentru ,,căratul” şi nu pentru facerea căldurii.
  • Şi arădenii sunt gata – nu în sens de pregătiți, ci în înțeles de terminați.

Cere şi ţi se va da!
În ședința de îndată convocată joi, 27 septembrie, pentru vineri, 28 octombrie, s-au aflat pe ordinea de zi două puncte: „Proiect de hotărâre nr. 340/2018 pentru aprobarea acordării în avans a ajutorului cu titlu de subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei către S.C. CET Hidrocarburi S.A. Arad – inițiativa primarului”, și „Proiect de hotărâre nr. 341/2018 privind rectificarea Bugetului General de venituri si cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2018 – inițiativa primarului”. Mai pe scurt și pe-nțelesul tuturor, se cerea: a) să se aprobe prin votare a plătirea în avans a subvenției pentru căldură, și b) să se aprobe operarea în scriptele contabile a mutării banilor din contul Primăriei în contul dătătorului de căldură, respectiv CET Hidrocarburi.
Cum temperaturile în atmosfera zonei Arad scăzuseră simțitor și orice locuitor sim­țea cu ușurință cum răsuflarea i se transforma în aburi, consilierii au votat favorabil plătirea integrală a subvenției, așa cum ceruse SC CET Hidrocarburi SA în documentul-solicitare avansat pentru a cere avansul, document la care vom reveni imediat.
Dacă acordul consilierilor pentru plătirea integrală a subvenției în avans, deci și ca avans, și ca lichidare, nu a presupus vreun efort de persuasiune, aceiași consilieri au votat unanim și sursa de finanțare: rezerva bugetară a cetății, așa că din ce avea bugetul orașului la teșcherea s-au mutat 8.300.000 de lei în teșchereaua CET Hidrocarburi. Până aici toate aproape bune și aproape frumoase.
Încurcate-s tainele subvențiilor
Dacă privim însă cererea trimisă de CET Hidrocarburi Primăriei, și dacă o mai și citim, frumosul începe să se subțieze și întrebările încep să prindă contururi tot mai dolofane. Iată documentul cu pricina, ieșit de la CET Hidrocarburi pe 17 septembrie, intrat la Primărie în aceeași zi și în virtutea căruia s-au decartat spre CET Hidrocarburi ceva mai mult de 8.300.000 de lei:
„Către Primăria Municipiului Arad
Domnului Primar inginer Gheorghe Falcă
Referitor la: solicitare plată avans sub­venție aferentă energiei termice livrată populației pentru sezonul 2018-2019
Având în vedere:
– situația financiară dificilă în care se află operatorul de termoficare al mun. Arad și pentru asigurarea continuității furnizării energiei termice;
– faptul că există posibilitatea de a achita în avans consumul de gaz (parțial) estimat pentru sezonul 2018- 2019 prin achitarea în avans a energiei termice ce va fi achiziționată de la SC CET ARAD SA;
– prevederile art. 5 alin. l, lit. b din Ordonanța 36/2006 actualizată, în care se men­ționează posibilitatea acordării în avans a sumelor prevăzute în bugetele locale, cf. art. 3 alin. 4, în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale de către producătorii de energie termică;
Vă transmitem sumele estimate pentru sezonul 2018-2019 reprezentând subven­ție de preț aferentă energiei termice livrate po­pulației, în cuantum de: (…) 8.317.440,00 lei.
Vă rugăm să ne acordați subvenția de preț solicitată aferentă energiei termice livrate populației pentru sezonul 2018-2019 în scopul de a achita în avans combustibilul gaz natural, prin achitarea în avans a energiei termice ce urmează a fi produsă de SC CET ARAD SA și preluată de SC CET Hidrocarburi SA Arad.
Cu deosebită considerație…”
De semnat semnează directorul SC CET Hidrocarburi SA Arad și contabila șefă a aceluiași CET care ne dă căldură pe care, se pare, după cum chiar ei spun, doar o cară, n-o face.
Meandrele deversării banilor
Așadar Primăria a plătit subvenția toată, așa cum a presupus prin estimare Dătătorul de căldură SA, și nimeni n-a schițat măcar o grimasă , un rictus, o schimonosire a feței în semn de îndoială, de îndoire sau asemănător, deși cogitarea descartesiană (prima sa parte), e clară ca aburul suprasaturat: „Dubito, ergo cogito…”; vezi însă că nimeni n-a dubitat, (sau poate-a dubitat, dar fie-n sec, fie-n secret), iar dacă a cogitat cineva ceva, a cogitat în sine însuși și n-a spus nimănui nimic, nimic, nimic…
Ar fi de cogitat zdravăn la următoarele dubitări deloc interogative: de ce Primăria plătește din buzunarele noastre CET Lignit – care e falită, prin buzunarele CET Hidrocarburi – care nu stă chiar pe roze – cităm din original: „Având în vedere: – situația financiară dificilă în care se află operatorul de termoficare al mun. Arad”; de ce plătim un intermediar aproape falit care să plătească un alt falit ca să ne ducă și pe noi spre starea lor și, în general, de ce plătim intermediari când știm bine că intermediarii umflă prețurile ca să le iasă și lor mălaiul (sau măcar să le pice dacă nu le cade); cum plătește CET Hidrocarburi în avans gaz dacă nu primește gaz ci agent termic; cum să facem noi, cei din buzunarele cărora ni se extrag haiducește bani cu care să se plătească servicii de toată jalea să ne scuturăm și de serviciile astea, și de haiducii care ne extrag banii cu care plătesc serviciile alea de care spusesem… O soluție există: tăiem conductele prin care ni se sifonează banii cum se sifonează apa prin ecluzele de la hidrocentrale și trecem pe sistemul de încălzire fiecare cum o putea; oricum ar putea fiecare, fiecare ar ieși mai ieftin – constatare cu iz kantian, de imperativ categoric.
În aceeași ședință de CLM, consilierul Beniamin Vărcuș a întrebat ritos despre pierderea finanțării elvețiene nerambursabile de câteva milioane bune de euro pentru termoficare, interesându-se de vinovăție. Spre surprinderea multora, s-a admis la fel de ritos că vinovată de pierderea banilor elve­țieni este Primăria – dar asta din cauza legislației…, din cauza modificărilor, din cauza cauzelor…, și cu vreo doi-trei ani în urmă (hai patru-cinci, că n-o fi capăt de țară), Gheorghe Falcă făcea tumbe de raționamente prin cel CLM acuzându-i pe consilierii roșii că ei vor fi vinovați de pierderea banilor elve­țieni dacă nu vor vota pozitiv, că ei vor arăta că nu iubesc Aradul, că ei…, și iarăși ei… Uite că ciumații roșii au votat favorabil, dar banii tot s-au pierdut – de unde vedem că și inflația de dragoste duce de râpă unele idei, unele proiecte, unele iubiri, unele milioane…
Victoria înfrânge!
Ca un corolar al tuturor dezbaterilor din ședința de îndată a CLM Arad de vineri, 28 septembrie 2018, viceprimarul Călin Bibarț a anunțat că: „CET este gata să dea drumul la căldură dacă situația impune!”. Păi când primești milioarde în avans și vei încasa altele nu producând, ci cărând, cum să nu fii gata?
O știre de ultimă secundă, venită pe surse de la diferite surse care se vor anonime invocând legea protejării datelor personale ne arată că și arădenii sânt gata – nu în sens de pregătiți, ci în înțeles de terminați.
Vă amintiți de Pyrrhus epireul și de victoria lui zdrobitoare?
Victoria Principal!

Recomandările redacției