Clubul UTA dă milităria jos din pod și amenință cu interdicțiile

0
476

Răbdarea conducătorilor Bătrânei Doamne pare a fi ajuns la final și aceștia au decis că e momentul unor măsuri dure, care să disciplineze acea minoritate a spectatorilor care nu înțeleg să-și cenzureze reacțiile de nemulțumire la adresa arbitrilor și adversarilor. Astfel, clubul a anunțat astăzi printr-un comunicat de presă că va lua măsuri drastice împotriva huliganilor. ”Pe viitor vom lua măsurile care se cuvin față de spectatorii care aruncă cu diferite obiecte în teren, între care amintim anularea abonamentelor din partea clubului dar și interdicție de a intra pe Arena Francisc Neuman”.

Timp de două luni de zile clubul a fost mai degrabă înțelegător cu manifestările agresive ale unor spectatori, punându-le pe seama frustrării acumulate perioada de aproape un an și jumătate în care pandemia i-a ținut departe de stadion. Din păcate însă aceste gesturi parcă s-au înmulțit de la meci la meci, totul culminând cu ploaia de sticle aruncate în direcția brigăzii de arbitri la finalul meciului cu CFR Cluj.

Obiectele aruncate în teren la sfârșitul acelei partide i-au „adus“ UTA-ei o amendă de 22.500 de lei, amendă care vine la doar două săptămâni de la precedenta sancțiune, primită pentru torțele aprinse la meciul cu Rapid. Dacă în acel caz peluza și toți cei care au fost încântați de spectacolul pirotehnic s-au mobilizat și au strâns suma necesară acoperirii acestei amenzi, este evident că în acest caz plata va fi făcută din fondurile clubului. Asta pentru că e greu de crezut că cineva care este capabil să arunce cu sticle pe teren ar avea conștiința să își asume acel gest și să suporte consecințele, inclusiv cele financiare.

De altfel însuși Suporter Club UTA a solicitat săptămâna trecută instituirea unui regim de toleranță 0 pentru cei care se dedau la astfel de gesturi. ”Suporter Club UTA condamnă aceste gesturi și se delimitează de orice persoană care recurge la astfel de manifestări pentru a-și exprima nemulțumirile. Solicităm clubului și firmei de pază să ia toate măsurile organizatorice necesare pentru a preîntâmpina astfel de fapte dar și pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați” se arăta în comunicatul suporterilor.

La rândul lui, antrenorul Laszlo Balint îndemna în conferința de presă de dinaintea meciului cu Dinamo la un mai mult respect pentru arbitrii și adversari. ”Îmi doresc să evităm astfel de momente, chiar fac un apel la suporterii noștri să dăm dovadă de civilizație. Noi încercăm să fim aparte, a văzut toată lumea, la meciurile noastre vin copii, doamne, domnișoare, persoane în etate și atunci exemplul pe care-l dăm din acest punct de vedere, meciurile UTA-ei reprezentând poate cel mai important eveniment din viața actuală a Aradului, ne obligă să dăm dovadă de civilizație. Greșeli se fac, poate greșesc și arbitrii, poate greșesc și adversarii dar important este ca noi să arătăm că suntem educați iar la final toată lumea să poată pleca acasă cu gândul că a asistat la un spectacol agreabil” a declarat antrenorul Bătrânei Doamne.

Dincolo de intențiile declarate rămâne de văzut felul în care clubul va colabora cu firma de pază, cu comercianții de băuturi răcoritoare și cu autoritățile, pentru a putea lua măsuri eficiente de prevenire în primul rând a acestor fapte. Asta pentru că eventualele interdicții acordate unor persoane care vor mai săvârși astfel de gesturi vor fi o palidă consolare pentru suporterii rămași în afara stadionului în cazul unei sancțiuni cu suspendarea terenului pentru una sau mai multe etape. Chiar dacă procedurile standard ale actorilor direct implicați sunt afectate de măsurile luate din cauza pandemiei, este de sperat că se vor găsi soluții legale pentru un control în limite decente la porțile de intrare sau pentru comercializarea băuturilor răcoritoare în recipiente care să nu devină adevărate arme albe în mâinile unor spectatori multe prea „temperamentali“.

Este evident că nu trebuie să trecem dintr-o extremă în cealaltă. Stadionul nu este bibliotecă, este normal ca adrenalina provocată de ambient sau de ceea ce se întâmplă pe teren să dea naștere poate uneori unor manifestări „vocale“ discutabile din punct de vedere al decenței, de asemenea un public pasional are un efect pozitiv asupra echipei favorite și în același timp intimidant pentru adversar, la fel cum spectacolul pirotehnic al peluzelor deși interzis din motive discutabile întrunește aprecierile unei părți largi a celor care vin pe stadion. Există așadar o cultură a stadionului de care trebuie să avem grijă pentru ca fotbalul să nu se transforme într-un produs artificial și insipid. Însă toate acestea trebuie să se oprească acolo unde vorbim deja de manifestări care pun în pericol integritatea fizică a celor prezenți fie în teren fie în tribună. Violența fizică trebuie să fie linia roșie dincolo de care să existe toleranță 0. Din acest punct de vedere comunicatul clubului UTA, pe care îl redăm integral în final, este un început pe care imensa majoritate a suporterilor UTA-ei și a celor care vin meci de meci la stadion pentru a se bucura de spectacol, îl așteptau.

COMUNICAT FC UTA

În cursul săptămânii trecute, clubul nostru a intrat în posesia sumei de 27374 lei, în urma inițiativei Suporter Club UTA și Ultras Arad, cărora le mulțumim pentru demersul de a acoperi amenda primită la meciul cu Rapid București. De asemenea, mulțumim tuturor donatorilor. 

Cu acest prilej facem un apel la fair-play și respect față de adversari și oficiali, specific publicului arădean, cu speranța ca evenimentele de la meciul cu CFR Cluj să nu se mai repete.  

Pe viitor vom lua măsurile care se cuvin față de spectatorii care aruncă cu diferite obiecte în teren, între care amintim anularea abonamentelor din partea clubului, dar și interdicție de a intra pe Arena Francisc Neuman.

(foto: uta-arad.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.