Marţi, conducerea Parlamentului trebuia să stabilească data votării moţiunii de cenzură, dar şedinţa nu a mai avut loc, pentru că reprezentanţii PSD au lipsit in corpore. Care să fi fost motivul pentru care cei care au depus moţiunea şi s-au declarat convinşi că aceasta va trece au decis să lipsească? De­sigur, cea mai la îndemână explicaţie este aceea că PSD a constatat că nu are suficiente voturi şi trebuie să tragă de timp, pentru a putea să negocieze cu câţiva parlamentari de la ALDE şi Pro România. Unii, însă, afirmă că decizia a fost luată după ce PSD a aflat că în şedinţa de guvern din aceeaşi zi s- ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi. Nu cred că ipoteza stă în picioare, nu ai cum să dai ordonanţă pentru o lege pentru care deja ţi-ai asumat răspunderea, iar aceasta a dus la depunerea moţiunii de cenzură.
Pe de altă parte, însă, chiar Ludovic Orban a anunţat că la şedinţa de marţi Guvernul ar putea adopta o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor anticipate. Guvernul ar lua decizia pentru că în cazul demiterii prin moțiune de cenzură, nu ar mai putea emite OUG pe această temă, fiind un Guvern interimar. „Există un astfel de proiect, împre­ună cu Autoritatea Electorală Perma­- nen­tă a existat această discuţie şi a rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la alegerile parlamentare anticipate. La ora actuală, în legislaţia din România nu există o reglementare precisă privitoare la anticipate”.  „Se ştie clar că există prevederi constituţionale care stabilesc termenul ma­xim de organizare a alegerilor anticipate din momentul dizolvării Parlamentului, este de 90 de zile. Ca atare, este necesa­ră o adaptare a legislaţiei pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate”, a declarat Orban. Asta ar putea însemna că Orban a bătut palma cu PSD, care a acceptat ideea alegerilor anticipate, la schimb cu trecerea moţiunii de cenzură, ceea ce ar însemna din start că alegerea primarilor în două tururi pică definitiv. Tocmai de aceea, PSD trage de timp, ca Ludovic Orban să poa­tă da ordonanţa. Nu ştiu, însă, dacă, de fapt, nu este o nouă aburire a USR-iştilor, de co­mun acord cu PSD, având în vedere faptul că fostul președinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că Executivul nu are cum să stabilească calendarul alegerilor parlamentare anticipate, având în vedere că Parlamentul nu este dizolvat. „Nu poţi să stabileşti calendarul alegerilor când nu ştii dacă vor fi alegeri. Trebuie mai întâi data alegerilor pentru asta. Parlamentul nu este dizolvat. NU avem anticipate, numai în gând”, a spus Zegrean.
Cel mai probabil, ştie asta şi Ludovic Orban, dar, cum spuneam, ca să-i amăgească pe USR-işti, mimează dorinţa alegerilor anticipate, numai că până când Curtea Constituţională va analiza Ordonanţa de Urgenţă va mai trece o perioadă, iar alegerile anticipate chiar vor deveni absolut imposibile. Toate acestea arată cu certitudine că trocul PNL-PSD funcţionează, cu voia sau fără voia lui Iohannis. La ora la care scriu aceste rânduri, şedinţa de guvern este în plină desfăşurare, aşa că nu ştiu dacă se adoptă vreo ordonanţă, iar după terminarea ei va fi o nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului, pentru stabilirea datei votării moţiunii de cenzură. 

Recomandările redacției