OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn cursul zilei de ieri, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, re­prezentată prin inspectorul şcolar general şi inspectorii şcolari general adjuncţi, a participat la o întâlnire la Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad, răspunzând astfel solicitărilor unităţii şcolare în vederea unui dialog cu consiliul profesoral, elevii, părinţii şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pe fondul discuţiilor apărute în contextul reducerii unei clase a IX a, filieră teoretică, din proiectul planului de şcolarizare propus de unitatea şcolară.
În cadrul discuţiilor, conducerea ISJ Arad a evidenţiat faptul că din propunerile unităţilor şcolare, privind planul de şcolarizare pe anul şcolar 2013 -2014, s-a identificat o solicitare mai mare din partea şcolilor pentru învăţământul teoretic, aproximativ 46%, în condiţiile în care învăţământul profesional şi tehnic ar trebui să depăşească procentul de 60%.
În acest context, ISJ Arad a adus din nou în discuţie nevoia de echilibru privind ponderea învăţământului teoretic şi cel tehnologic, prin raportarea la ţintele strategice pe domenii profesionale din Planul local de acţiune şi din standardele europene de referinţă.
De asemenea, s-a făcut din nou referire la faptul că această unitate şcolară nu a fost singura de la care s-a redus o clasă a IX a.
Liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ, Dănuţ Ieneşescu, a declarat că „în cele din urmă situaţia se va rezolva, având în vedere că şcoala este implicată într-un proiect european, în care condiţia este ca şcoala să aibă un număr total de 35 de clase. În cazul în care clasa nu va fi aprobată, proiectul de reabilitare al şcolii era în pericol. Conducerea ISJ Arad a dat asigurări că situaţia va fi rezolvată“.
Referitor la motivaţia formulată de Colegiului Naţional Moise Nicoară, privind îndeplinirea indicatorilor stipulaţi în proiectul de reabilitare a clădirii, ISJ Arad a sugerat unităţii şcolare să se adreseze firmei care implementează proiectul, pentru a reanaliza indicatorii propuşi iniţial, urmând ca în baza acestei analize să se stabilească următorii paşi pentru soluţio­narea problemei privind planul de şcola­ri­zare. „Am aflat că şcoala este implicată într-un proiect operaţional regional privind reabilitarea clădirii, condiţia fiind de păstrare a numărului de clase. La momentul realizării planului de şco­larizare nu aveam de unde să ştim acest lucru. În ceea ce priveşte atitudinea şi acuzaţiile aduse ISJ Arad de către liderul de sindicat, Dănuţ Ieneşescu, de decizie abuzivă la aprobarea planului de şcolarizare, ISJ dezavuează aceste acuzaţii, în condiţiile în care, în calitatea sa de membru în CLDPS (Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social) şi de observator în Consiliul de Administraţie al ISJ Arad, domnul Iene­şescu a fost prezent atât la întâlnirea CLDPS, cât şi la şedinţa CA în care s-a avizat planul de şcolarizare şi nu a avut obiecţii, ba mai mult, a cunoscut criteriile şi ţintele avute în vedere la stabi­lirea planului de şcolarizare pentru anul viitor. Domnul Ieneşescu, din poziţia sa de lider sindical şi de membru CLDPS, ar fi trebuit să informeze unităţile şcolare asupra procentelor pe filiere, care trebuiau respectate în ve­de- rea avizării planului de şcolarizare, nu să amplifice tensiunile şi discuţiile neprincipiale între partenerii educaţionali“, susţine prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
Adrian Cotuna

Recomandările redacției