Untitled-3 copy Sâmbătă trecută – adică în data de 16 februarie a avut loc în Lipova o importantă competiţie de şah denumită „Cupa Alehin Junior“.
Scurt istoric
Numele competiţiei provine dintr-o perioadă foarte importantă a începutului de secol XX, făcând trimitere la campionul mondial rus Alexander Alehin, unul dintre cei mai buni strategi pe care i-a cunoscut istoria şahului.
Participarea la acest concurs a fost deschisă tuturor copiilor cu vârste cuprine între 7 şi 14 ani, scopul competiţiei fiind acela de a desemna cel mai bun şahist junior din Lipova – atât la fete cât şi la băieţi.
Despre ediţia lipovană
La această ediţie au participat 22 de copii, reprezentând toate clasele din ciclul primar şi gimnazial iar la finele competiţiei s-au acordat cupe şi premii câştigătorilor pe diferite categorii de vârstă.
Premiile au fost după cum urmează: locul I general şi câştigătorul concursului a fost favoritul junior Sergiu Pătruţ (12 ani). El a acumulat 6 puncte din 7  posibile, pierzând o singură partidă în faţa junioarei Ileana Bancoş (13 ani). Aceasta s-a clasat pe locul II în clasamentul general pierzând o partidă cu un adversar care a acumulat mai puţine puncte, în felul acesta trecând razant pe lângă cupa Alehin Junior.
Ileana Bancoş, jucătoare a Clubului Şoimii a fost clasată pe locul I, la fete, luând frumoasa cupă destinată acestei catgorii şi uimind totodată toată asistenţa prin victoriile importante cu primii trei jucători de top ai secţiei de şah din cadrul Clubului Şoimii.
Locul I la categoria 12-14 ani a fost obţinut de Emanuel Leiser cu 5 puncte; locul I la categoria 10-11 ani a fost obţinut de către Bogdan Guţiu; locul I la categoria 8-9 ani, de către Mihai Şupială şi locul I la categoria 7 ani de către David Pop.
De apreciat jocul foarte bun al micuţului Mihai Şupială care a acumulat 4,5 puncte din 7 posibile, reuşind performanţa de a juca ultima rundă cu favoritul nr. 1 al concursului: Sergiu Pătruţ şi clasându-se pe un onorabil loc 5 în clasamentul general!
Mulţumită sprijinului binevoitor al Primăriei, concursul a fost premiat cu 6 cupe: câte una pentru locul I din fiecare categorie, cu 17 medalii şi un ceas de şah profesional, ceasul aprobat de FIDE în competiţii la nivel mondial.  Acest ultim premiu a fost luat acasă de către câştigătorul Cupei Alehin Junior – Sergiu Pătruţ.
Untitled-4 copyÎn loc de concluzii
„Felicităm cu mult drag toţi participanţii şi totodată pe părinţii care au încurajat participarea copiiilor lor la acest concurs şi nădăjduim ca pe viitor tot mai mulţi şahişti lipovani juniori să aibă curajul de a se întrece în frumoasele şi captivantele bătălii ale minţii. Şahul este dovedit ştiinţific ca fiind foarte benefic în dezvoltatea intelectuală şi psihologică a copiilor şi de aceea vă aşteptăm să ne căutaţi la antrenamente în fiecare Miercuri de la orele 16:00 la etajul I al Casei de Cultură din oraşul Lipova. Pentru mai multe detalii sau înscrieri, ne puteţi contacta la tel. 0756-056-777“, ne-a declarat în încheiere Marius Gabriel Lucan – organizator şi arbitru al deosebitei competiţii.

Recomandările redacției