Cardinalul decan Angelo Sodano va oficia marţi dimineaţa, în bazilica Sfântul Petru din Roma, la ora locală 10:00, Sf. Liturghie ‘Pro eligendo Romano Pontifice’. La acest rit sacru iau parte toţi cardinalii, nu doar electorii, şi un mare număr de credincioşi pentru care intrarea este liberă, deci fără obişnuitele bilete (care sunt întotdeauna gratuite), informează Radio Vatican.

După Sfânta Liturghie ‘pro eligendo Pontifice’ urmează procesiunea solemnă spre Capela Sixtină, unde la ora locală 16:30 începe propriu-zis conclavul. Cardinalii electori depun fiecare jurământul sacru cu mâna pe Evanghelie, pronunţând cu glas tare numele propriu şi cuvintele de adeziune la conţinutul jurământului. Imediat după aceea, mons. Guido Marini, ceremonierul pontifical, pronunţă cu glas tare: ‘Extra omnes!’. Toţi ceilalţi ies din Capela Sixtină, cu excepţia cardinalilor electori şi a cardinalului Prospero Grech, care va ţine a doua meditaţie. Uşa capelei este sigilată şi rămâne închisă pe durata lucrărilor. După meditaţia biblică, e posibil ca Părinţii Cardinali să facă primul scrutin, după cum s-a întâmplat în 2005, însă normele bisericeşti nu prevăd obligaţia unui scrutin la începutul conclavului.

Procedura de votare este următoarea:

Prima etapă: de pre-scrutin cuprinde pregătirea buletinelor, tragerea la sorţi a cardinalilor care se vor ocupa de numărarea voturilor, a cardinalilor ‘infirmari’, adică a celor însărcinaţi cu recoltarea voturilor de la eventualii cardinali bolnavi, rămaşi la rezidenţa ‘Domus Sanctae Martae’ şi a revizorilor;

A doua etapă este reprezentată de votare, depozitarea buletinelor de vot în urnă, numărătoarea buletinelor şi trierea lor. În ceea ce priveşte buletinul de vot, acesta are o formă rectangulară. În partea superioară sunt scrise cuvintele: ‘Eligo in Summum Pontificem’; în jumătatea inferioară, cardinalul scrie numele celui ales. Completarea buletinului trebuie făcută în mod secret de către fiecare cardinal elector, care va scrie în mod clar, cu o grafie pe cât posibil de neidentificat, numele celui pe care îl alege.

În momentul în care depune votul pe altar, sub ochii lui Cristos din fresca ‘Judecăţii Universale’, fiecare cardinal pronunţă următoarele cuvinte: ‘Martor îmi este Cristos Domnul, de care voi fi judecat, că am dat votul meu celui pe care, după voinţa lui Dumnezeu, îl consider vrednic să fie ales’.

A treia etapă, post-scrutinul, cuprinde: 1. numărarea voturilor; 2. controlarea lor; 3.arderea buletinelor de vot;

Pentru alegerea pontifului, sunt întotdeauna necesare două treimi din voturi (77). Dacă se ajunge la balotaj, sunt necesare tot două treimi din numărul cardinalilor prezenţi şi votanţi, dat fiind că cei doi cardinali aflaţi în situaţie de balotaj nu votează.

Alegerea Papei are loc exclusiv prin vot secret (normă confirmată şi de ultimul ‘Motu Proprio’ a lui Benedict al XVI-lea, din 22 februarie 2013).

Cu excepţia primei zile de conclav, vor avea loc câte patru scrutine pe zi, două dimineaţa şi două seara, la orele locale 10.30, 12,00, 17.30 şi 19.00.

După trei zile fără rezultat (12 scrutine sau 13, dacă prima votare are loc în ziua deschiderii Conclavului), scrutinele sunt suspendate, nu mai mult de o zi, pentru o pauză de rugăciune şi de colocvii libere între cardinalii electori şi o scurtă exortaţie spirituală, condusă de primul cardinal din Ordinul Diaconilor.

Urmează alte şapte scrutine. Dacă şi acestea sunt fără rezultat, după o nouă pauză şi o nouă serie de şapte scrutine, urmează alte şapte scrutine. Dacă nu se obţine un rezultat nici de această dată, va exista o a treia pauză de rugăciune, de colocvii şi o exortaţie, ţinută de primul cardinal din Ordinul Prezbiterilor, urmate de alte şapte scrutine.

La al 33-lea sau al 34-lea scrutin fără rezultat, se trece la balotaj între cei doi cardinali care au obţinut majoritatea voturilor. Şi în aceste ultime două scrutine – după cum a stabilit Benedict al XVI-lea în două documente ‘Motu Proprio’, din 2007 şi din 25 februarie 2013, este necesară o majoritate de cel puţin două treimi din voturi a cardinalilor prezenţi şi votanţi.

Anunţul alegerii Papei este făcut de cardinalul proto-diacon, prin recitarea frazei ‘Habemus Papam’. Actualul cardinal proto-diacon este, din 21 februarie 2011, cardinalul Jean-Louis Pierre Tauran, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios.

 

Recomandările redacției