Concursul de folclor autentic intitulat sugestiv „La Izvor“, își va desfășura, la sfârșitul acestei săptămâni, etapa finală la Ineu. După cum ne preciza Călin Abrudan, tânărul și inimosul primar al orașului Ineu „finala concursului de folclor autentic «La Izvoare» va începe dimi­nea­ța, de la ora 10 și se va ține pe scena din Parcul Central al orașului. Vor participa câștigătorii – interpreți și ansambluri – fazelor preliminatorii ținute în județ în săptămânile anterioare. Vor fi în jurul a 500-600 de participanți, juriul care va face selecția va fi constituit din reprezentanți ai Centrului Cultural Arad dar și din alte parsonalități din domeniu“.
Tot în acest week-end la Ineu se va derula – ca o continuare a inspi­ratului concurs și prima ediție a unei sărbători vechi – a cărei derulare s-a întrerupt cu ani în urnă – numită „Fierberea plimezului“ (adică a magiunului de prune). Obiceiul cere ca seara târziu un număr de tineri – băieți și fete, numiți băbăluci – să creeze momente de suspans ori momente hazlii printre participanți.
„La finalizarea plimezului – care se fierbe la cazan –  o mică parte este oferit spre degustare celor prezenți, pe câte o bucată de pâine, după care cantitatea rămasă este turnată în căni de lut închise apoi ermetic și puse la păstrare pentru iarnă. Operația fierberii durează mult mai mult decât la un magiun obișnuit deoarece plimezul este făcut fără zahăr și fără conservanți. Noi vrem ca acest obicei vechi să-l (re)transformăm într-o tradiție frumoasă prin care să stimulăm produsele locale tradiționale, realizate doar prin metode naturale“ ne spunea primarul orașului Ineu.
(F.B.)

Recomandările redacției