concursuri

Conducerea Ministerului Educaţiei intenţionează organizarea de concursuri pentru inspectorii şcolari generali, urmat pe 20 martie, dacă se validează calendarul în acest fel, pentru inspectori generali adjuncţi şi pentru directori casă corp didactic, urmat într-o succesiune firească de concursul pentru ocuparea pe bază de competenţe a posturilor de director de unităţi de învăţământ preuniversitar.

Absolut toţi directorii de şcoli din judeţul Arad sunt numiţi, iar ultimul mandat a expirat în 2012. „Sunt interimari de foarte mult timp, iar stabilitatea în sistem este un lucru mult aşteptat. Ultimul concurs a avut loc în anul 2008 şi a avut o valabilitate de patru ani. Nevoie de concurs este până şi în Ministerul Educaţiei. Abia după ce se organizează concurs la nivel de minister se poate organiza şi pentru inspectorii şcolari generali. În acest moment, inspectorul şcolar general al judeţului Arad este detaşat prin ordin de ministru, lucru care se înoieşte în fiecare an“, ne-a declarat prof. Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Conducerea Ministerului Educaţiei s-a pronunţat pentru asigurarea stabilităţii sistemului, argumentând că este necesară pentru implementarea unor planuri manageriale de dezvoltare a şcolilor româneşti. Ministerul a arătat că această implementare depinde de ocuparea posturilor menţionate, întrucât prin intermediul lor este gestionat sistemul de educaţie.

Pe de altă parte există şi convingerea că aceste posturi sunt organizate în scop politic, fără a avea vreo legătură cu actul de învăţământ.

Recomandările redacției