judeteanTrendul contrelor pe tema investițiilor din sistemul medical s-a păstrat în ședința Consiliului Județean, de la finalul acestei săptămâni. Că e vorba de Psihiatrie, ori de gardul nou care va împrejmui Spitalul Județean, aleșii județeni arată că au viziuni diferite asupra lucrurilor.

În ședința ordinară a CJA, discuții contradictorii au fost atât pe deja dezăbătutul subiect al cumpărării Secției de Psihiatrie, cât și pe proiectul de împrejmuire a incintei Spitalului Județean. Consilierul Mircea Purcaru a făcut din nou afirmații vizavi de Secția de Psihiatrie, susținând din nou că, mai oportună ar fi construirea unui nou spital cu acest profil. Potrivit autorităților, locația în care funcționează în prezent secția, oricât de degradată ar fi corespunde ca poziționare, necesități, structură de rezistență și suprafață de spațiu verde, per pacient. „Cât ar însemna punerea la punct a secției, ca să vedem dacă nu e mai scump așa?“, a spus Mircea Purcaru. Trebuie spus că, pentru imobil și un teren aferent, administrația va avea de plătit în jur de 600.000 de euro. „Nu putem ști deocamdată ce fonduri vor fi necesare, până după ce cumpărăm clădirea și facem studii în acest sens. Oricum, este mai la îndemână să o punem la punct, nu să construim un nou spital de câteva milioane de euro, în condițiile în care nici nu avem teren. Să ne dea gratuit Guvernul clădire, că atunci nu mai cumpărăm“, a spus președintele CJA, Nicolae Ioțcu. Epuizând deocamdată subiectul Secției de Psihiatrie, aleșii județului au trecut la dezaberea proiectului ce privește împrejmuirea incintei Spitalului Clinic Județean de Urgență. Unora dintre consilieri, costurile la care a fost evaluat proiectul li se par prea mari.  Consilierul Gheorghe Sabău (PSD) a cerut o revizuire a estimărilor de costuri, făcute pentru această investiție. Trebuie spus că este vorba de un proiect de împrejmuire şi realizare de cabine la poarta spitalului, pentru monitorizarea accesului în spital, proiect estimat la aproape 1,3 milioane de lei.

În punerea în practică a acestui ar urma să se țină cont de sistematizarea circulației în incinta spitalului. Pe un proiect separate, fluxul de circulaţie din incintă ar urma să fie sistematizat, astfel încât să se evite aglomeraţia şi îngreunarea accesului ambulanţelor la Unitatea de Primiri Urgenţe. Axa de pe Calea Victoriei spre Hematologie, UPU şi spital va fi destinată doar ambulanţelor şi autovehiculelor care deservesc Unităţii de Primire Urgenţe. „Este un proiect tehnic realizat de o firmă de proiectare, iar în urma realizării acestuia a rezultat o sumă. Va fi organizată o licitație și este posibil că găsim un constructor care să realizeze lucrările pe bani mai puțini. Nu pot să comentez pe ceea ce și-a asumat un proiectant, pentru că nu sunt specialist. Unii consilieri județeni se opun…doar e o chestiune politică. Se opun ca să vadă cei de la presă, dar în realitate cred că nu au nimic împotrivă“, a spus Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean. Proiectul a trecut în CJA, desigur, cu voturi împotrivă.

Autoritățile mai vor ca la Spitalul Județean să funcționeze și un sistem de supraveghere prin care să fie monitorizat mai bine accesul în spital. „Nu se poate să intre cine vrea și cum vre în spital, de aceea trebuie să avem acces monitorizat. Aceste aciziții presupun alte costuri, dar se vor face pe același proiect“, a mai spus Nicolae Ioțcu.

Recomandările redacției