MACETA 1554 clau_Layout 1.qxdÎncă un eşec pe lista „colaborării” dintre Putere şi Opoziţie în Palatul Adminstrativ. Nu a fost cvorum, ieri, la şedinţa extraordinară a CLM convocată de consilierii USL, semn că aleşii celor două tabere nu fac casă bună la Palat. Doar opt dintre aleşii Opoziţiei, reprezentanţi ai societăţii civile şi mai mulţi protestatari au fost prezenţi, la ora stabilită, în Sala Festivă a Palatului Administrativ.
Şedinţa convocată de aleşii USL nu a mai avut loc, iar motivul neprezentării consilierilor Puterii invocat în acest sens de Lilioara Stepănesu, secretar al Primăriei, a fost lipsa de legalitate a tuturor demersurilor iniţiate de Opoziţie. În afara legii au fost plasate de Secretariatul Primăriei nu doar proiectele de hotărâre elaborate de USL, între care şi cel privind ajustarea taxelor şi impozitelor locale, ci şi introducerea pe ordinea de zi, fără acordul iniţiatorului, a proiectelor primarului care nu au mai ajuns la vot în şedinţa ordinară din 22 ianuarie. Pentru a demonstra, până la capăt, că Puterea rămâne surdă la orice iniţiativă venită din partea Opoziţiei, primarul Gheorghe Falcă a convocat o întâlnire separată, în cadrul căreia a motivat neprezentarea sa şi a consilierilor Puterii la şedinţa extraordinară convocată de tabăra adversă. „Îmi planificasem să particip la şedinţă, însă secretara Primăriei m-a rugat să nu particip. Dânsa este cea care este abilitată să se pronunţe asupra legalităţii sau nelegalităţii proiectelor de hotărâre”, a ţinut să precizeze primarul.
„Dorim să existe un dialog normal, firesc”
Cu alte cuvinte, Puterea a recurs, ieri, la o demonstraţie de forţă menită să înlăture orice dubii în privinţa unor decizii importante legate de soarta arădenilor: nu se doreşte diminuarea impozitelor şi taxelor locale, iar demersurile Opoziţiei în acest sens sunt sortite eşecului. „Ne-am întâlnit în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal pentru discutarea în principal a două puncte pe care le-am propus pe ordine a de zi. Primul se referă la taxele și impozitele locale. Știți foarte bine că au fost controverse pe acestă temă. Soluția la care CLM trebuie să ajungă trebuie să fie una cât mai rezonabilă și din punct de vedere a contribuabililor. În aceste condiții noi am dorit să avem un dialog care să meargă până la capăt, deoarece avem un proiect și avem puncte de vedere susținute. Nu se doreşte, din păcate, acest dialog. Până la urmă se insistă asupra acelei hotărâri pe care consiliul a votat-o, acea parte din consiliu, ceea care prevede majorarea acestor taxe. Nu s-a dorit în niciun fel, o discuție pentru ca ele să rămână la nivelul anului 2012. Un al doilea punct într-o contrapondere a unui proiect al primarului se referea la concesionarea unui teren, care este în zona pieței Mihai Viteazul, care se dorește a fi concesionat către SC TOP SA (…) Noi observăm că nu se dorește acest dialog, noi observăm că de fiecare dată când majoritatea se constiuie se pune pumnul în gură consilierilor USL. Noi cerem și solicităm respectarea punctului nostru de vedere. Dacă votul consilierilor la un moment dat se decide în alt mod, putem să ne asumăm că majoritatea decide, dar nu putem să fim de acord cu faptul  că nu dorește absolut nici un dialog normal. Nu ne-am așteptat să nu vină. Dacă ne așteptam, nu depuneam aceste proiecte. Noi credem în primul rând, chiar dacă aceste proiecte necesită amendamente cu care putem să fim de acord, că dialogul este condiția primordială de la care trebuie să pornim. Mă surprinde că se așteaptă de la noi să fim deschiși dialogului și aplecați spre solicitările actualei puteri locale (…) Acolo unde considerăm că drepturile, libertățile noastre și până la urmă mandatul pentru care am fost trimiși aici este încălcat de către primar cu majoritatea sa din consiliu, sigur că ac­țiunile noastre vor fi radicale, asta nu înseamnă că ne vom retrage, asta înseamnă că acolo unde este cazul ne vom manifesta prin vot, vom respinge acele proiecte pe care le considerăm contrare intereselor arădenilor și sigur că radicalizarea trebuie să constea  și într-un dialog deschis cu opinia publică. Și în Arad dorim să existe un dialog normal, firesc în consiliul local, așa cum în ultima vreme nu există”, a declarat liberalul Florin Galiş la finalul celor câteva mi­nute ale întâlnirii de ieri.

Recomandările redacției