Aproximativ 40.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoralul românesc în minivacanţa de 1 Mai, cu circa 20% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru aceştia sunt organizate o serie de evenimente printre care o paradă a aproape o sută de maşini off-road, de epocă şi de motociclete de mare putere, dar şi concerte în aer liber şi în cluburi, hotelierii susţinând că de 1 Mai va fi o deschidere „în forţă” a sezonului estival.

În topul preferinţelor turiştilor este staţiunea Mamaia, comparativ cu staţiunile din sudul litoralului unde „vânzările merg puţin mai lent”, conform declaraţiei, pentru AGERPRES, a preşedintei Asociaţiei Litoral – Delta Dunării (ALDD), Corina Martin.

De 1 Mai, în staţiunea Mamaia vor fi deschise aproape 90% dintre hoteluri, în condiţiile în care capacitatea totală de cazare a staţiunii este de circa 35.000 de locuri, dintr-un total de 120.000 de locuri de cazare care sunt pe întreg litoralul românesc, potrivit centralizărilor INS.

Nu aceeaşi situaţie va fi în staţiunile din sudul litoralului unde vor fi deschise mai puţine unităţi de cazare.

„Avem o creştere cu 20% a nivelului de vânzări şi pentru 1 Mai şi pentru sezon, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mai mult pentru staţiunea Mamaia. Pentru sudul litoralului vânzările merg puţin mai lent, dar acesta este ritmul normal. Nu este nimic îngrijorător pentru că, în general, se dezmorţesc mai greu vânzările pentru sud, acolo sezonul începând puţin mai târziu faţă de nordul litoralului – staţiunea Mamaia şi chiar Năvodari”, a afirmat reprezentanta ALDD.

Potrivit acesteia, toate hotelurile „funcţionale” şi cluburile vor fi deschise începând cu sfârşitul săptămânii dinainte de 1 Mai, astfel încât agenţii economici să poată fi pregătiţi pentru primirea turiştilor.

„Toţi vor să-şi pregătească şi ruleze personalul, să-şi verifice fluxurile tehnice, vorbind din punct de vedere a circulaţiei de mărfuri, dotări, aprovizionări etc, astfel încât cu un weekend înainte de 1 Mai să fim deja pregătiţi”, a menţionat Corina Martin.

Tarifele sunt de 50 de lei pe noapte de persoană la un hotel de trei stele, de 90 de lei la o unitate de patru stele, iar pentru un hotel de cinci stele turistul trebuie să achite 100 de lei pe noapte, în preţurile respective fiind inclus şi micul dejun. Tarifele sunt mai mici în cazul în care sunt achiziţionate pachete pentru întreaga perioadă cuprinsă între 1 şi 6 mai.

Referitor la evenimentele organizate în minivacanţa de 1 Mai, preşedintele ALDD a declarat că „impresionantă” va fi parada a 50 de maşini off-road, 20 de maşini de epocă, a 15 motoare de mare putere, dar şi a unei maşini de raliu, paradă care se doreşte a se derula nu doar în staţiunea Mamaia, ci şi în staţiunile din sudul litoralului. Ruta pe care se va desfăşura parada va fi stabilită în funcţie de numărul locurilor de cazare ce vor fi vândute în staţiunile din sudul litoralului şi de posibilitatea din punct de vedere tehnic de deplasare a autoturismelor de epocă.

„La paradă va fi şi maşina raliului Deltei, pentru că de 1 Mai vom promova pe litoral şi evenimentul anului în Delta Dunării, cel care va fi pe 31 mai şi 1 iunie şi care înseamnă o întoarcere acasă, în Dobrogea, după 20 de ani, a raliului Deltei”, a spus Corina Martin.

Conform acesteia, foarte multe concerte sunt organizate în cluburi, în condiţiile în care circa 70% dintre turiştii care vor fi pe litoral de 1 Mai sunt tineri, însă şi pentru turiştii „mai maturi” cât şi pentru cei cu familii cu copii sunt pregătite o serie de evenimente.

„La Mangalia, este pregătit un eveniment cu o mare încărcătură emoţională, denumit Patimile lui Hristos, care se va desfăşura între 3 şi 5 mai. Va fi o reconstituire istorică a momentelor care sunt legate de tradiţia pascală”, a explicat Corina Martin.

Cu privire la slujbele de Paşte, reprezentanta ALDD a spus că se fac demersuri la Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului pentru a se permite oficializarea acestora pe plajă, la Mangalia şi Constanţa, avându-se în vedere construirea unor capele.


Recomandările redacției