librariiOdată cu începerea unui nou an, librăriile din Arad ne-au putut oferi câteva informaţii legate de cele mai căutate cărţi ale anului 2013. Puţin surprinzător, contemporanii se află în topul preferinţelor cititorilor atât la beletristică, cât şi la non-ficţiune.
Astfel, personalul de la Librăria Corina transmite că cele mai vândute cărţi au fost, anul trecut, cele din  seria „Jurnalul unui puşti” de Jeff Kiney (76 de bucăţi), „Mintea de dincolo” de Dumitru Constantin Dulcan (70 de bucăţi), „Parabolele lui Iisus” de Andrei Pleşu (65 de bucăţi), „De ce este România altfel?” de Lucian Boia (64 de bucăţi), „Exerciţii de echilibru” de Tudor Chirilă (53 de bucăţi) şi „Infernul” lui Dan Brown (45 de bucăţi).  Per ansamblu, non-ficţiunea domină vânzările, având în vedere faptul că la acestea se adaugă ghidurile de conversaţie şi dicţionarele (mai ales de limba germană), cărţile cu întrebări şi teste privind circulaţia, ghidurile turistice, ghidurile despre Arad şi România, culegerile şi manualele şcolare.
Deşi Librăria „Scienta” şi-a deschis porţile cu puţin timp în urmă, directorul economic Monica Boncuţ susţine că acolo s-au vândut  cel mai bine „cărţile de spi­ritualitate şi dezvoltare personală”. S-au remarcat volumele „Fluturi” de Irina Binder şi „Conversaţii cu Dumnezeu” de Neal Donald Walsh.
La Librăria Alexandria se pare că bestsellurile autorilor Dan Brown şi John Grisham sunt la cea mai mare căutare.  Romanul „Sanctus” de Simon Toyne se impune, de asemenea, prin numărul neaşteptat de vânzări, iar, dintre români, cei mai „cumpăraţi” de arădeni, aici , sunt Andrei Pleşu, Lucian Boia şi Dan Puric.
Angajaţii de la „Cărtureşti” ne spun că „ficţiunea, clar!” este cea mai apreciată de cititorii arădeni. Cărţile Anului 2013 au fost „Şi munţii au ecou” de K. Hosseini (categoria „Ficţiune”), „Rezervaţia de îngeri” de Emil Brumaru (categoria „Poezie”) şi „Jurnalul unui puşti. 6. Arest la domiciliu” (la „Carte pentru copii”). Totuşi, în ceea ce priveşte non-ficţiunea, şi în această librărie „De ce este România altfel?” (Editura Humanitas) pare a fi cea mai de succes apariţie editorială a anului trecut. «Ţările şi naţiunile sunt diferite. Asemănătoare şi diferite. România intră şi ea, fireşte, în acest joc al asemănărilor şi deosebirilor. Nu cumva este totuşi şi mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai „excentric”, sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană? Modul extravagant în care s-a derulat psihodrama politică din vara anului 2012 a lăsat impresia că ţara e defectă. Desigur, cei care privesc din afară sunt mai impresionaţi decât românii, obişnuiţi cât de cât cu ei înşişi, dar până şi printre români exasperarea creşte. Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar deieri, de alaltăieri. Să fie un blestem? Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă acelaşi lucru.», scrie Lucian Boia în prezentarea acestei cărţi.

Giorgiana Stoica

Recomandările redacției