OLYMPUS DIGITAL CAMERANicolae Ioţcu, preşedintele Consi­liului Judeţean răspunde declaraţiilor liderului USL Arad, Dorel Căprar, vi­zavi de legea potrivit căreia, CJA şi primă­riile nu pot demara noi proiecte, fără avizul Trezoreriei Statului.
Nicolae Ioţcu este de părere că Dorel Căprar, lider USL, nu are habar de ceea ce a votat în parlament, atunci când a dat girul pe Legea nr 47/15.04.2013, lege care instituie obligativitatea obţinerii unui aviz de la Trezoreria Statului pentru orice proiect nou de investiţie derulat de administraţiile judeţene sau locale.
Invitat la întâlnirea Uniunii Na­ţio­nale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), din data de 18 aprilie 2013, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean a abordat subiectul apariţiei acestei Legi şi conse­cinţele asupra administraţiilor.
Preşedintele UNCJR, Marian Oprişan le-a comunicat liderilor judeţeni că a solicitat modificarea actului normativ. „Vorbim de o birocraţie excesivă, care practic duce la blocarea investiţiilor noi. S-au analizat circumstanţele în care a apărut acest act normativ şi s-a constatat că nicio instituţie in­ternaţională, respectiv FMI sau Banca Mondială nu a cerut implementarea unui astfel de aviz. Practic, parlamentarii USL, au votat o lege fără a avea cunoş­tinţă asupra a ceea ce votează. Din acest motiv, Guvernul va emite în cel mai scurt timp o ordonanţă care să modifice această eroare”, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.
În replică reprezentanții USL spun că președintele CJA face o imensă confuzie între legi și că legea amin­tită de acesta face refereire la mani­pularea cadavrelor. „Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, se află într-o confuzie totală. De două zile, el face referire la Legea nr 47/15.04.2013. În realitate, Legea nr. 47, publicată de fapt în 14 martie 2013 modifică şi completează Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului. Bănuim că preşedintele unei instituţii importante nu are timp de glume macabre și concluzionăm că Nicolae Ioţcu este puternic confuzionat. Înţelegem, totuşi, că ieşirile repetate ale lui Nicolae Ioţcu se referă la Legea 98 din 12 aprilie 2013 care aprobă cu unele modificări Ordonanţa de Urgenţă cu numărul 47 din anul 2012. Aşa cum deputatul Dorel Căprar i-a explicat deja ieri, actul normativ previne posibilele excese ale unor administraţii locale care ar putea angaja comunităţile locale în proiecte fără acoperire financiară. Totuşi, din replica dată publicităţii, astăzi, de preşedintele CJA, înţelegem că domnul Ioţcu ştie deja că nu este o problemă – sau că problema va fi corectată de Guvern – dar persistă pe subiect doar aşa, ca să facă politică anti-USL. Credem că pentru subiecte politicianiste, Nicolae Ioţcu ar trebui măcar să se depla­seze la sediul PD-L, să îşi asume sigla de partid fără credibilitate din care face parte“, arată repre­zen­tanții USL într-un comunicat de presă.
Sandra Stoler
Răzvan Creţu

Recomandările redacției