adrPeste patru milioane de lei, bani proveniţi prin Regio – Programul Operaţional Regional (POR) vor intra în şcolile şi grădiniţele din cinci localităţi arădene. Este vorba de unutăţile de educaţie din comunele Conop, Ghioroc, Sintea Mare , Dieci şi Şiria, a căror proiecte au fost admise pentru reabilitare pe axa „Îmbunătăţirea infrastructurii şcolare. Pe program au fost alese şcolilele pentru care lucrările au fost deja licitate, începute şi suspendate, ceea ce înseamnă că fondurile acoperă investiţii începute pe bani de la Guvern şi de la autorităţile locale.

Contractele de finanţare din cadrul celui de al doilea apel de proiecte au fost semnate la Consiliul Judeţean, în prezenţa reprezentanţilor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, ai Consiliului Judeţean precum şi a primarilor din comunele beneficiare.

Cele cinci proiecte pentru care s-au parafat contracte de finanţare prevăd reabilitarea clădirilor în care funcţionează unităţi şcolare, adaptarea acestora la standarde europene, prin creşterea gradului de siguranţă şi confort, precum şi adaptarea la cerinţele pentru persoane cu nevoi speciale. Proiectele se vor derula pe parcursul a 14 luni pentru şcolile din comunele Conop, Ghioroc, Sintea Mare şi Şiria şi pe parcursul a 12 luni, pentru şcoala generală din comuna Dieci. „Printr-o bună colaborare cu primăriile şi ADR Vest am reuşit această performanţă, putem spune. Şi spun asta pentru că, din solicitările de alocări de fonduri au fost reţinute pentru a fi finanţate 12. Pe regiune, din 34 de prooiecte depuse, Aradul are 12“, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Bani europeni pentru continuarea lucrărilor

Astfel, în cifre, proiectul comunei Conop, de reabilitare a unităţăii de învăţământ şi a grădiniţei din Milova, valoarea totală a investiţiei este de 636.754 de lei, fondurile nerambursabile acordate ridicându-se la 278.149 de lei. Fondurile alocate sunt deci pentru continuarea unor lucrări deja începute.

Proiectul comunei Dieci, de reabilitare a Şcolii Generale cu clasele I – VIII are o valoarea totală de 611.451 de lei şi o valoare a finanţării nerambursabile de 594.117 de lei.

Pentru reabilitarea Şcolii Generale Ghioroc, cheltuielile totalizează 610.746 lei, iar banii nerambursabili sunt de 592.090 lei. Comunei Sintea Mare i s-a alocat o sumă de 981.474 de lei, valoarea totală a proiectului fiind de 1.597.667 de lei. Nu în ultimul rând, proiectul comunei Şiria, de reabilitare şi modernizare a Şcolii Generale cu clasele I – VIII Galşa are o valoare totală de 643.780 de lei şi o valoare a finanţării nerambursabile de 596.056 lei.

De condiţii mai bune în unităţile de învăţământ vor beneficia potrivit unor estimări, un număr de 1.023 de elevi.

„Pe cel de al doilea apel de proiecte nu au intrat proiecte ale inspectoratelor şcolare, ci doar proiecte ale autorităţilor, întrucât multe nu au corespuns. Au fost acceptate proiecte începute pe banii Guvernului, pe care, contractele de lucrări erau deja validate“, a spus Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.

Trebuie spus că, unele şcoli nu fuseseră modernizate ani buni, cum este cazul şcolii din Şiria. „Şcoala din Galşa a fost construită în 1970, deci a fost deosebit de necesară reabilitarea“, a spus Valentin Bot, primarul comunei Şiria.

În data de 5 mai s-a încheiat perioada de depunere a proiectelor – perioadă ce a început în vederea obţinerii de finanţare în cadrul celui de al doilea apel de proiecte al acestui domeniu major de intervenţie. Până la această dată limită, în regiune vest aui fost depuse spre finanţare 40 de proiecte cu o valoare a finanţării nerambursabile de 31,27 de milioane de euro.

Recomandările redacției