prematuriSituaţia disperată de la nivelul întregii ţări, în ceea ce priveşte soarta copiilor născuţi prematur şi a celor care se nasc cu probleme, este resimţită din plin şi la nivelul judeţului Arad. Lipsa fondurilor destinate asistenţei medicale a prematurilor afectează, în fiecare lună, zeci de copii de la maternitatea arădeană.
Medicii de la secţia Matern a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad susţin că situaţia este disperată, iar cu lacrimi în ochi spun că sunt legaţi la mâini şi nu au ce să facă. „Aceşti copii, efectiv, riscă să moară. Nu putem face nimic pentru ei, suntem pur şi simplu legaţi la mâini. Până acum am rezistat datorită rezervei pe care am avut-o şi datorită achiziţionărilor efectuate de către spital. Acest lucru nu poate continua însă la nesfârşit, iar situaţia poate deveni dramatică. Rezerva este epuizată, iar spitalul trebuie să acopere şi alte secţii critice“, susţin surse medicale din cadrul Spitalului Matern.
Spitalul beneficia de un program special destinat copiilor prematuri. Aici erau incluşi însă şi copiii care necesitau terapie intensivă, precum şi alte cazuri care aveau nevoie de suport respirator, perfuzii sau monitorizare permanentă. „Avem zeci de astfel de cazuri în fiecare lună. În acest an, spitalul nu a primit nici măcar un leu pentru acest program. Am supravieţuit din rezerve şi s-au făcut comenzi pe care le-a suportat spitalul. Nu mai putem însă continua în acest fel, iar situaţia devine tot mai dramatică. Pe lângă acest program destinat copiilor născuţi prematur, mai exista unul pentru prevenirea malnutriţiei la copii. Din nefericire şi acest program a fost aproape abandonat, fondurile de care am beneficiat fiind minime. În cadrul programului se achiziţionau vitamine, materiale sanitare, lapte praf special pentru prematuri şi aşa mai departe. În toate ţările civilizate din lume există acest ajutor acordat copiilor care se nasc prematur. Ajutorul este vital pentru ei, practic ei neputând să supravieţuiască fără el. La noi, unde şi aşa mortalitatea infantilă era printre cele mai ridicate din lume, copiii sunt lăsaţi de izbelişte“, susţin medicii din maternitatea arădeană.
Din punctul de vedere al ministerului, totul este în regulă
De cealaltă parte, confruntând realitatea într-un mod ambiguu, Ministerul Sănătăţii susţine oficial că fondurile destinate pentru achziţionarea medicamentelor, a reactivilor şi a materialelor sanitare necesare asistenţei medicale a prematurilor sunt aceleaşi ca anul trecut. Fondurile se regăsesc în noul program al Ministerului Sănătăţii, cel de sprijin a secţiilor de ATI, care includ şi secţiile de terapie intensivă nou-născuţi. „Medicamentul pe care unele cadre medicale îl reclamă ca fiind cu disfuncţionalităţi în aprovizionare se regăsesţe pe lista achiziţiilor centralizate şi va fi achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii. În acest sens, cadrele medicale au fost informate despre acest produs şi despre faptul că, medicamentele care nu se află pe această listă de achiziţii centralizate a MS, pot fi achiziţionate de către unităţile sanitare prin proceduri de achiziţie publică organizate la nivelul acestora“, susţine condu­cerea Ministerului Sănătăţii.

Recomandările redacției