Militari nord-coreeni ridică structuri de întărire din buşteni, bolovani şi beton pe teritoriul care se învecinează cu Coreea de Sud, relatează postul de televiziune Beijing, preluat de Yonhap şi RIA Novosti.

Într-un reportaj de la faţa locului, canalul chinez de televiziune a arătat cum soldaţi nord-coreeni ridică dispozitive de întărire din piloni uriaşi de beton armat la graniţa cu Sudul.

Aceste obstacole ar trebui să împiedice înaintarea tancurilor şi vehiculelor militare dinspre Sud pe teritoriul nord-coreean în eventualitatea declanşării ostilităţilor, a comentat postul de televiziune chinez, citat de agenţiile ruse de presă.

Jurnaliştii chinezi remarcă faptul că ridicarea acestor baricade antitanc nu este chiar un lucru obişnuit pentru Coreea de Nord, sugerând că regimul de la Phenian s-ar putea să se pregătească de un eventual conflict.

Organizaţia Tratatului de interzicere totală a experienţelor nucleare menţionează într-un raport publicaţi marţi că au fost descoperite gaze inerte radioactive, care ar putea avea legătură cu testul nuclear efectuat de Coreea de Nord în luna februarie. Este de remarcat faptul că aceasta este prima dovadă prezumtivă că testul nuclear din Coreea de Nord a avut într-adevăr loc.

Relaţiile dintre Phenian şi Seul s-au deteriorat semnificativ după reacţia puternică a Coreii de Nord la exerciţiile militare de amploare comune între SUA şi statul sud-coreean. La începutul lunii aprilie, au existat presupuneri că regimul de la Phenian ar putea efectua un test cu rachetă balistică de tip Musudan, cu rază medie de acţiune. În cazul unui eşec, Coreea de Nord ar putea proceda la lansarea simultană a mai multor rachete Scud şi Rodong, conform unor informaţii ale serviciilor secrete sud-coreene şi americane.

 

Recomandările redacției