În urma restricțiilor impuse de autoritățile maghiare privind circulația vehiculelor de transport marfă pe teritoriul Ungariei la sfârşit de săptămână, în prezent, pe sensul de ieşire din ţară, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa comună se constată o creştere a numărului de automarfare prezente la control. Acest fapt a determinat mărirea timpului de aşteptare pentru acest tip de mijloace de transport, în mod special la PTF Nădlac II.

De la ridicarea restricțiilor (25.10, ora 23.00), prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad şi Bihor, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru aproximativ 3.600 de automarfare, dintre care aproximativ 2.800 numai pe sensul de ieşire din ţară.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a luat toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare. Au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea personalului planificat la efectuarea formalităţilor de frontieră, precum şi a arterelor de control deschise pentru acest tip de mijloace de transport în funcţie de configuraţia şi capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere”, se arată într-o informare a ITPF Oradea.

Astfel, a fost mărit numărul arterelor de control pentru automarfare pe sensul de ieşire, în P.T.F. Nădlac II fiind deschise şase artere de control, în PTF Nădlac două artere pentru acest tip de mijloace de transport, iar în PTF Vărşand se lucrează pe trei artere pentru camioane. De asemenea, pe raza judeţului Bihor traficul se derulează prin PTF Borş unde sunt disponibile 3 artere deschise pe sensul de ieşire, PTF Borş II-2 artere.

La graniţa cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care Poliția de Frontieră Română a alocat personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de artere care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști repartizaţi de către Poliţia Ungară. Traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

De asemenea, se recomandă consultarea aplicaţiei Trafic on-line care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Recomandările redacției