Se apropie vacanța de iarnă și, așa cum eram obișnuiți în alți ani, de Crăciun sau Revelion oamenii plecau la schi ori în țări exotice sau organizau petreceri în cluburi și piețe. Din cauza pandemiei de coronavirus, acest „ritual” în acest an, nu va mai fi respectat. Pandemia de coronavirus a dat peste cap nu doar economia, ci și planurile de vacanță ale oamenilor, motiv pentru care, anul acesta, cele mai multe concedii de Revelion și de Crăciun vor fi făcute, spun specialiștii, la noi în țară
Vacanța de iarnă din acest an, va arăta diferit de cele precedente, în condițiile pandemiei de coronavirus. În acest context al vremurilor actuale, ni se recomandă să ne limităm călătoriile. Arădenii mai conservatori din fire, au preferat dintotdeuna să petreacă sărbătoarea de Crăciun acasă în familie, sau eventual, în zone din apropierea orașului. Însă Revelionul îl petreceau întotdeauna în zone exotice sau în țara, prin locații ce organizau astfel de evenimente. Anul acesta fiind atipic, lucrurile se vor desfășura diferit. Vorbind la câteva agenții de turism din oraș, ni s-a spus că arădenii nu prea le trec pragul în această perioadă pentru a-și achiziționa vacanțe, ci preferă să meargă personal în locații din apro­- pierea orașului, să se cazeze direct la proprietari. Epidemia a ajuns să creeze o adevărată fobie printre oameni. De frica infectării, se preferă locurile retrase, unde se pot petrece câteva zile în siguranță cu cei dragi.
Sunt hoteluri sau pensiuni din apropierea Aradului, unde se poate păstra distanțarea socială și se pot respecta măsurile sanitare impuse. După cum se știe deja, în restaurante mesele sunt distanțate, iar până vine băutura/ mâncarea se va purta masca de protecție. Chel­- nerii vor avea, de asemenea, mănuși și mască.
Clienții nu vor zăbovii ca în alți ani la masă, ci vor pleca imediat ce au terminat de servit masa.
Nu vor exista mese festive și nici petreceri în cluburi. Sunt recomandate plimbările în natură, alături de familie, în număr cât mai restrâns.
Vorbind cu foarte mulți prieteni și cunoscuți, mi-am dat seama că tendința generală este să se meargă în zone de munte retrase, cu puține locuri de cazare și în mediu restrâns. Una dintre destinațiile preferate de arădeni în această perioadă este Arieșeni, unde dacă va fi zăpadă va fi o vacanță de vis. Acolo fiind numeroase mici pensiuni ce oferă toate condițiile dorite.
Pentru cei activi, cărora le plac drumețiile și schiul, Straja, Parâng, Rânca sunt destinații ideale.
Amatorii de obiceiuri tradiționale preferă autenticitatea Maramureșului, care în această perioadă de pandemie a avut de suferit, dar localnicii au căutat să amenajeze spațiul în așa fel încât să ofere arădenilor care le trec pragul intimitate.
O altă destinație preferată este Poiana Mărului. Un loc de vis din Caraș-Severin, la care se ajunge în aproximativ două ore și unde micile pensiuni de pe malul lacului, oferă posibilitatea distanțării dar și meniuri de sărbătoare și posibilitatea de a respira cel mai curat aer.
Din păcate, în marile orașe, unde până acum se organizau Târguri de Sărbători, Sibiu, Cluj, Brașov sau Timișoara, vor fi anul acesta pustii. Deoarece în țara vecină Ungaria, nu se mai poate merge, localnicii au început să viziteze zonele balneare din apropiere. Atât cei tineri cât și vârstnicii se pot bucura de tratamente, masaj și plimbări în aer liber la Băile Felix, Băile Herculane și Moneasa.
Sperăm ca această perioadă să treacă cât mai repede, să ne putem întoarce la viața dinainte, să ne bucurăm de sărbători, de prieteni, de călătorii.

 

Recomandările redacției