Numărul animalelor sacrificate a înregistrat, în martie, o creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, rezultate pozitive fiind consemnate la bovine (+8,9%), porcine (+4,6%), ovine şi caprine (+61,8%), arată datele provizorii publicate, joi, de către Institutul Naţional de Statistică /INS/. Pe de altă parte, la numărul total al păsărilor sacrificate s-a înregistrat o scădere de 7,2%.

Potrivit sursei citate, în martie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 8,9%, respectiv cu 4%. Astfel, în martie au fost sacrificate 49.000 de bovine, în unităţile industriale specializate sacrificările fiind în scădere cu 10%, iar greutatea lor în carcasă cu 2,6%.

În ceea ce priveşte porcinele, numărul total de exemplare sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 4,6%, respectiv cu 9,8%, în timp ce sacrificările în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 11,5%, respectiv cu 15,4%. Numărul porcinelor sacrificate a depăşit 320.000 de capete în martie, iar greutatea în carcasă 26.850 tone.

Datele INS relevă faptul că, în cea de-a treia lună a anului, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 61,8%, respectiv cu 50,3%, ajungând la 534.000 capete şi o greutate în carcasă de 4.898 tone. În acelaşi timp, sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate s-au diminuat cu 12,2% faţă de martie 2012, iar greutatea lor în carcasă a scăzut 13%.

În martie 2013, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 7,2%, respectiv cu 8,3%, comparativ cu luna similară din anul anterior, totalizând 18,998 milioane capete şi 29.899 tone. De asemenea, în unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate (+1%), cât şi la greutatea în carcasă a acestora (+2,5%).

În lunile analizate, greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate, prezintă uşoare oscilaţii.

Totodată, în perioada martie 2012 – martie 2013, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.

Conform INS, în martie 2013, faţă de luna anterioară, numărul total de bovine sacrificate a scăzut cu 2%, iar greutatea lor în carcasă cu 8,7%. În unităţile industriale specializate, numărul de bovine sacrificate a rămas constant, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 0,5%. În luna analizată, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 18,4% din totalul sacrificărilor de bovine.

Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 4,6%, respectiv cu 4%, în luna martie, comparativ cu februarie 2013. În plus, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au reprezentat 91,3% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 16,3%, respectiv cu 16,8%.

La ovine şi caprine, numărul total de exemplare sacrificate s-a micşorat de 5,3 ori, iar la greutatea în carcasă de 3,6 ori. Tăierile în unităţile industriale specializate, care au o pondere de 6,7% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine şi greutatea în carcasă a acestora au crescut de 18 ori, respectiv de 6,8 ori.

Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 9,1%, respectiv cu 7,4%. Pe de altă parte, 85% din totalul tăierilor de păsări s-au realizat în unităţile industriale specializate. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut atât la numărul de păsări sacrificate, cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 9,1%, respectiv cu 7,8%.

Informaţiile lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări sunt obţinute prin însumarea datelor provenite din două surse: Cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare) şi estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor (numărul de animale şi păsări sacrificate şi greutatea în viu a acestora) realizate de către specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Recomandările redacției