Situaţia economică din Europa prezintă riscuri pentru perspectivele de creştere a economiei americane, se menţionează în procesul verbal al ultimei reuniuni de politică monetară a băncii centrale a SUA (Federal Reserve, Fed), dat publicităţii miercuri, citat de AFP.

Fed se aşteaptă la o creştere moderată a economiei americane, totuşi cu risc mai mare de scădere decât de creştere, ‘în special din cauza îngrijorării legate de situaţia din Europa’, potrivit procesului verbal al reuniunii Comitetului monetar al Federal Reserve din 30 aprilie şi 1 mai.

Zona euro a încheiat de curând cel de-al patrulea trimestru consecutiv de scădere a Produsului Intern Brut.

Inflaţia americană va fi ‘menţinută sub control până în 2015’, se arată în previziunile Fed, dar unii membri ai Comitetului monetar sunt îngrijoraţi de faptul că aceasta se situează sub ţinta Fed de 2%, astfel că ‘situaţia trebuie urmărită îndeaproape’.

Toţi membrii comitetului, cu o singură excepţie, au votat pentru continuarea politicii de relaxare monetară duse de Fed, însă unii dintre aceştia şi-au exprimat dorinţa de a ajusta, începând cu reuniunea din luna iunie, volumul de răscumpărarea a activelor, ‘dacă informaţiile economice primite până la acea dată vor arăta dovezi de creştere suficient de solidă şi durabilă’.

 

Recomandările redacției