Ca în fiecare an, în perioada de grație din ianuarie până în ultima zi lucrătoare a lunii martie administrațiile locale aplică bonificații substanțiale celor care își achită „dările către stat“ cum se zice în popor în integralitatea lor. De regulă această bonificație este de 10% , dar nu neapărat. Din discuțiile purtate cu câțiva primari de comune, în acest an au profitat de această bonificație mai puțini contribuabili decât de obicei.
La Olari, bunăoară, primarul Ștefan Muscă aprecia că au plătit – cu bonificația de 10% – circa o cincime din totalul de contribuabili ai comunei; aici se includ și contribuabili persoane particulare cât și investitorii zonei. „Ca în fiecare an, sunt destul de mulți localnici care vin din vreme să-și plătească toate taxele și impozitele, dar sunt și oameni care plătesc abia o primă tranșă. Parcă au fost ceva mai puțini anul acesta. Oricum, se dovedește că înțeleg importanța acestor plăți făcute la început de an“ ne spunea Ștefan Muscă.
A acordat bonificație de 10% și administrația din Șiria, după cum ne spunea primarul Valentin Bot, el considerând aceasta ca o bine-meritată recompensă pentru cei care plătesc în prima parte a anului. „Eu consider că de cele mai multe ori avantajele sunt și cum și le face omul. Bonificația de 10% este sigur un avantaj pentru localnici. Ca în fiecare an, în primul trimestru au venit să achite taxele toți oamenii de bună-credință, adică toți oamenii care știu să-și administreze cu înțelepciune venitul (atât cât este!), toți cei care au înțeles că nu poți să ceri tot timpul și în schimb tu, ca și cetățean, să nu oferi minimul gest al plătirii la timp a taxelor și impozitelor, toți cei care au înțeles că un administrator are nevoie să știe din vreme pe ce sume se bazează ca să poată demara orice tip de lucrare. Nu pot să dau un procent, dar știu și mă bucur că un număr mare de șirieni au făcut acest gest de normalitate“ ne spunea Valentin Bot.
La Iratoșu, însă, deși bonificația a fost tot de 10 procente, parcă au fost mai puțini plătitori în acest prim trimestru decât în alți ani. „De regulă veneau toți oamenii în vârstă și-și plăteau toate dările. Având banii drămuiți pentru dânșii conta reducerea acordată. Anul acesta, însă, parcă au fost mai puțini: s-a simțit mai puternic criza decât în alți ani precum și schimbările de la putere. Vor plăti însă mai târziu. Oricum, anul acesta vom avea mai multe dezbateri cu consilierii privitor la cum intenționăm să cheltuim banii, tocmai pentru că tot mai greu se adună“ ne spunea primarul Attila Papp.
Și la Birchiș localnicii au bebnficiat de o bonificație de 10% însă plătitori în primul tremestru au fost puțini: în jurul a 25 de procente din total.

Recomandările redacției