Ministerul Agriculturii a hotărât prin ordin, că terenurile pe care sunt culturi agricole care au fost contaminate de mistreți cu virusul pestei porcine vor fi arse sau dezinfectate, pentru reducerea riscurilor de răspândire a bolii.

Potrivit ordinului, în zonele afectate de boală, suprafețele vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreți vor fi izolate prin benzi arate iar plantele neutralizate. Este interzisă recoltarea plantelor sau transportul acestora în alte zone, iar dezinfectarea mașinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie.

Încălcarea prevederilor ordinului de către proprietarii sau utilizatorii de terenuri se sancționează conform prevederilor legale. Actul normativ a fost emis la finele săptămânii trecute și comunicat la începutul acestei săptămâni către direcțiile agricole.

Potrivit ANSVSA a anunțat existența a 547 de focare de pestă porcină, în 98 de localități din județele Tulcea, Costanța, Brăila, Galați, Ialomița, Bihor, Sălaj și Satu Mare. La nivel de Arad, Prefectura, împreună cu alte instituții precum Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură continuă să aplice măsuri de prevenire a apariției virsului de pestă porcină. Măsurile sunt promovate intens în județ.

Recomandările redacției