calculator-birou-officeDaca locul tau de munca este unul care iti impune un mod de viata sedentar si stresant, ar trebui sa iei masuri pentru a scapa de asta, deoarece iti provoaca o gramada de probleme desanatate, ce pot chiar sa iti scurteze viata. 

Dincolo de stresul legat de deadline-uri, exista si alte lucruri care iti distrug sanatatea psihica si fizica. Business Insider a realizat o lista a pericolelor la care te expui prin munca pe care o realizezi zilnic la birou.

Boli de la statul pe scaun

Munca indelungata la birou cauzeaza, pe langa cunoscutele dureri de spate, probleme ale sistemul muscular si osos, obezitatecancer siboli de inima. Daca este obligatoriu sa lucrezi de pe scaun, incearca sa stai cat mai drept, ca sa nu te alegi cu artrita sau cu inflamatii ale articulatiilor.

Ai rade, insa nici team buildingurile si intalnirile motivationale de la munca nu-ti fac bine. In realitate, a te forta sa pari pozitiv atunci cand nu esti foarte sigur de ceva te poate face chiar nefericit, de aici pana la depresie nefiind decat un pas, potrivit specialistilor.

Aerul din birou

Aerul din cladirea in care lucrezi poate fi de 100 de ori mai nesanatos decat cel de afara, deoarece te afli inconjurat de o serie de dispozitive care emana aer toxic si permit formarea unor bacterii extrem de daunatoare pentru sistemul respirator.

Mai mult, copiatoarele si imprimantele de la birou, daca nu sunt curatate periodic, elibereaza in incapere substante toxice, care pot provoca dureri de piept si iritatii ale cailor respiratorii. Imprimantele cu laser si particulele din toner pot patrunde in plamani, iar de acolo in sange, provocand afectiuni la care nu te-ai astepta.

Nici acasa nu esti ferit de pericol, desi acesta vine din cu totul alta directie. Probabil si tu stai cu laptopul in brate, in loc sa il pui pe un birou. Daca esti barbat ar trebui sa stii ca aceasta pozitie nu e deloc recomandata, caci laptopul emana caldura, aceasta ajunge la scrot si afecteaza calitatea spermei, provocand infertilitate.

Bolile de inima si de ochi

Si programul prelungit iti afecteaza sanatatea. Daca lucrezi mai mult de 10 ore pe zi la calculator, iti cresti cu 60% riscul de probleme cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau angina pectorala.

Statul in fata ecranelor calculatorului cauzeaza, asa cum este normal, probleme de vedere. Efectele acestora sunt temporare, dar te mai poti alege si cu dureri de cap si migrene. Si expunerea la prea multa lumina produce dureri de cap, dar si dereglari ale ritmului normal pe care il are organismul tau. Acestea pot avea ca efect cresterea tensiunii arteriale, oboseala, stresul si anumite tipuri de cancer.

Monotonia muncii de birou provoaca, de ce sa nu recunoastem, plictiseala si iti dauneaza mai mult decat ai putea crede. Potrivit cercetatorilor, oamenii plictisiti mor mai repede, deoarece fac boli de inima si risca un atac cardiovascular.

 

SURSA: www.ziare.com

Recomandările redacției