În urmă cu un an, în noaptea
dintre ani ciocneam pahare de șampanie și ne făceam planuri pentru 2020. Cine s-ar fi gândit atunci că anul pe care îl primeam cu atâta bucurie urma să fie cel mai
ciudat, mai greu, mai complicat din tot ce am trăit până acum?!
Doar două luni am trăit normal în 2020. Din martie, totul s-a dat peste cap. COVID-19 ne-a distrus planurile și visele, a decimat familii, a omorât afaceri și ne-a schimbat viețile din mai multe puncte de vedere. Iată doar 10 din lucrurile la care am renunțat!
1. Mersul la birou. Mii de companii au pus lacătul pe ușă încă din martie și și-au trimis angajații să lucreze de acasă. Și-au reconfigurat afacerile, și-au dezvoltat platforme online și au descoperit că lucrurile pot merge înainte și prin telemuncă.
2. Mersul la școală. Pe 11 martie, s-au închis oficial toate școlile și grădinițele, iar cursurile s-au mutat în online. Chiar dacă în septembrie elevii reveneau, cu fast și emoții, pe băncile școlii, bucuria nu a durat mult.
3. Concertele, spectacolele de teatru și filmele la cinema. Ne e dor de toate. Mulți dintre noi nu am mai avut un asemenea „răsfăț” de un an. Artiștii suferă și ei nu doar emoțional, ci și financiar, întrucât au fost lipsiți de principala sursă de venit.
4. Mersul la sală. Sălile de sport au fost închise, însă nici după redeschidere nu a fost mare îngră­mădeală. Unora le-a fost teamă să stea o oră într-un spațiu închis, atingând lucruri la co­mun. Alții au motivat că nu se simt în stare să facă efort cu masca la nas.
5. Mesele la restaurant. Vă aduceți aminte de prânzurile la fast-food-ul de lân­gă serviciu, la gustările luate la mall, la cinele luate la restaurant? Ce vremuri! Această activitate considerată banală a dispărut total din viețile multora dintre noi. În schimb, ne-am specializat să comandăm online.
6. Vacanțele. A trebuit să facem compro­misuri și la acest capitol. Nu am mai putut călători în străinătate, decât, poate, cu mari emoții și respectând tot felul de norme. Cei mai mulți români au ales vacanțe scurte, în țară. Sau au renunțat de tot la ele.
8. Machiajul. Doamnelor, proba­bil vă re­găsiți la acest punct. Fie din cauză că lucrați de acasă, fie din cauză că, atunci când ieșiți, purtați masca de protecție, multe dintre voi au renun­țat la machiaj. Din cauza restricțiilor, și vizitele la coafor sau cosmetică s-au rărit.
7. Zborul cu avionul. Multe persoane active, „plimbărețe”, și-au luat adio anul aces­ta și de la zborurile cu avionul.
9. Întâlnirile cu gașca de prieteni. Chefurile acasă la cineva, aniversările, un grătar de weekend care aducea în același loc amici și rude, toate acestea au fost simple amintiri în 2020 pentru cei responsabili, care au preferat să se păzească.
10. Nunțile. Din păcate, coronavirusul a dat peste cap și planurile îndrăgostiților care visau la nuntă mare, cu sute de invitați. Cuplurile care nu au mai vrut să aștepte s-au limitat la ceremonii restrânse, în familie. Alții au preferat să amâne marele eveniment.

Recomandările redacției