Mineral indispensabil organismului, zincul este distribuit în celule, cu precădere la nivelul oaselor. Deficitul de zinc poate apărea fie din cauză că organismului nu i se furnizează suficient prin alimentaţie, fie din cauza malabsorbţiei acestuia.
Iată care sunt simptomele carenţei de zinc şi care sunt cele mai bune surse de unde poţi lua acest mineral!
Diminuarea vederii. Întrucât zincul se regăseşte în cantităţi semnificative în re­tină, lipsa acestuia poate cauza diminuarea vederii.
Diaree. Acest simptom apare în cazuri severe de deficit de zinc şi se petrece din cauză că organismul nu are capacitatea de a mai produce celule noi, sănătoase.
Căderea părului. Şi căderea părului poate indica deficit de zinc, cu toate că rareori ne gândim la asta atunci când avem o asemenea problemă.
Retard de creştere. Zincul e implicat în procesul de dezvoltare cerebrală, dar şi în cel de creştere a copiilor, de aceea deficitul de zinc poate avea urmări grave precum retardul de creştere. Copiii scunzi suferă adesea, fără ca părinţii să ştie, de deficit de zinc.
Vindecarea lentă a rănilor. Zincul e implicat în procesul de cicatrizare şi vindecare a rănilor, de aceea lipsa acestuia poate îngreuna acest proces.
Modificări ale gustului. Zincul poate modifica gustul, provocând digeuzie sau hipogeuzie – adică alterări ale papilelor gustative.
Pofta de mâncare. Un simptom des întâlnit al deficitului de zinc constă în pierderea apetitului. Din cauză că gustul e alterat, pacientul care suferă de deficit de zinc îşi poate pierde şi interesul pentru mâncare.
Recuperarea lentă şi febra musculară. Din cauză că zincul este important pentru musculatură, carenţa de zinc afec­tează motricitatea musculară, determi­nând recuperarea lentă şi instalarea febrei musculare după un efort fizic redus, scrie doc.ro.
Surse de zinc pentru organism
Cele mai bune surse vegetale de zinc sunt: fasolea, cerealele integrale, nucile pecan, arahidele, orezul sălbatic gătit, ciupercile, precum şi năutul ori pudra de cacao.
Adoptând o dietă echilibrată, vei asi­gura organismului aportul necesar de zinc fără să te străduieşti. Surse de origine ani­mală bogate în zinc sunt: carnea de miel, carnea de vită, ouăle, produsele lactate, muşchiul de porc, carnea de pui şi de curcan, somonul, dar şi stridiile.
Zincul se regăseşte şi sub formă de suplimente alimentare: capsule sau tablete. Limita maximă tolerată este de 40 mg/ zi în cazul adulţilor.

Recomandările redacției