dragosteÎn trecut, dragostea putea fi motivul declanşării unui război, motiv de ceartă între prieteni de-o viaţă sau chiar motiv de crimă.

Cleopatra şi Marc Antoniu

Una dintre cele mai cunoscute poveşti de dragoste din Antichitate, iubirea dintre regina Nilului, Cleopatra şi generalul roman Marc Antoniu încă ne fascinează. Cei doi s-au cunoscut în anul 41 î.H., în mijlocul celei mai tulburi perioade a Imperiului Roman. Ea, o regină a Egiptului, l-a sedus pe puternicul (şi căsătoritul) general roman, iar cei doi au trăit una dintre cele mai interesnate relaţii politico-romantice din istorie. Povestea s-a sfârşit tragic după ce viitorul împărat Octavian a convins Senatul roman că Marc Antoniu este vrăjit de farmecele Cleopatrei şi pierde controlul asupra provinciilor. Cei doi s-au sinucis pentru a nu fi prinşi în războiul care a urmat.

 Ines de Castro şi Regele PedroInes de Castro lucra în serviciul prinţesei Constanţa a Portugaliei în 1340, când aceasta a devenit soţia moştenitorului tronului, prinţul Pedro. Acesta s-a îndrăgostit pe loc de frumoasa guvernantă şi a urmat o poveste secretă de dragoste care a durat mulţi ani. Cei doi au avut trei copii împreună şi când prinţesa Constanţa a murit în 1349, Pedro a încercat să-şi facă amanta soţie. Regele, tatăl prinţului s-a opus şi a alungat-o pe Ines de la curte. Pedro a continuat să o viziteze în exil, de aceea regele a pus ca Ines să fie ucisă. Pedro a pornit un război civil împotriva tatălui său din acest motiv şi a câştigat. După ce a preluat tronul, pedro a dezgropat rămăşiţele lui Ines, i-a construit un mormânt regal şi a obligat tot poporul să o recunoască postum ca regină a Portugaliei.

Şahul Jahan şi Mumtaz Mahal

Dacă aţi auzit vreodată de impresionantul Taj Mahal, acum veţi afla şi povestea sa. Celebrul palat indian este, de fapt, o ultimă dovadă de iubire, construită în secolul 17 de şahul (regele) Jahan, ca mormânt pentru iubita lui soţie. Mumtaz Mahal (Bijuteria Palatului) a fost cea de-a treia soţie a şahului şi a murit la naşterea primului lor copil. Sfâşiat de durere, şahul s-a apucat de construcţia palatului-mausoleu.

Prinţul Salim şi Anarkali

Prinţul Salim din Lahore (actualul Pakistan) s-a îndrăgostit de frumoasa sclavă Anarkali (Floare de rodie). Regele Akbar şi soţia lui, regina Jodha se simţeau ruşinaţi de dragostea prinţului pentru o simplă sclavă, astfel că i-au interzis să o mai vadă. Prinţul i-a declarat război tatălui său şi a pierdut. Regele a cerut ca pradă de război chiar pe frumoasa sclavă Anarkali, alternativa fiind să-l ucidă pe prinţ. Salim a ales să moară pentru iubirea lui, dar fata nu l-a lăsat. Ea l-a anunţat pe rege că se predă după o noapte de amor cu iubitul ei. Cei doi petrecut o ultimă noapte împreună, după care Anarkali a fost îngropată de vie într-un mormânt de cărămidă, la ordinul regelui Akbar. Mormântul poate fi vizitat şi astăzi în Pakistan.

Paris şi Elena din Troia

Situată la limita dintre mit şi poveste reală, iubirea celor doi a devenit celebră odată cu Iliada lui Homer. În zilele noastre, iubirea dintre Paris şi Elena a fost ecranizată cu mare succes (Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane ruger) în 2004. Elena era căsătorită cu Menelaus, regele Spartei, iar Paris, fiul regelui Priam din Troia s-a îndrăgostit de ea şi a răpit-o. Grecii au adunat o armată mare, condusă de fratele lui Menelaus, Agamemnon şi au pornit spre Troia să recupereze regina. Troia a fost distrusă prin celebrul cal troian, iar Elena a fost envoită să se întoarcă la soţul ei, unde şi-a trăit restul vieţii. Dacă l-a iubit sau nu pe tânărul şi nesăbuitul Paris, nu putem afla după atâtea sute de ani, dar ne putem bucura de film, cu asemenea actori sexy în distribuţie.

Regina Victoria şi Prinţul Albert

Una dintre cele mai romantice perechi din cadrul Casei Regale Britanice (Kate şi William sunt încă prea tineri pentru a concura cu ei), povestea de dragoste dintre regina Victoria şi prinţul Albert a fost subiect de multe controverse.
Iubirea reginei pentru prinţul consort a fost la fel de puternică, pe cât de lungă i-a fost domnia (63 de ani pe tronul Marii Britanii). Moartea lui subită, cu 40 de ani înaintea ei a devastat-o pe regină. De la moartea iubitului ei, regina a purtat doar negru şi a rămas relativ retrasă, iar la moartea ei, în 1901, regina Victoria a cerut ca pe mormântul ei să fie scrise următoarele cuvinte: „Adio iubitul meu, aici, în sfârşit mă pot odihni alături de tine, alături de tine şi întru Hristos mă voi ridica din nou”.
Sursa:  Unica.ro 

Recomandările redacției