tir pagina

Autotrenul a distrus totul în calea sa din cauză că nu există un parapet de protecţie

O curbă de pe DN 7, situată pe raza satului Nicolae Bălcescu, comuna Vărădia de Mureş, pare a fi blestemată. În ultimii ani, două case situate de o parte şi de alta a drumului au fost lovite de mai multe TIR-uri, după ce şoferii au pierdut controlul mastodonţilor pe care-i conduceau. Dacă în dreptul uneia dintre case, în care au intrat patru sau cinci maşini, au fost construite două parapete de protecţie, unul din beton şi unul din metal, după ce cazul a ajuns în atenţia presei, peste drum nu s-a luat nicio măsură, drept pentru care, zilele trecute, două TIR-uri au lovit imobilul.

Dumitru Dan ne-a povestit că lupta sa cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a durat trei ani. „De vreo patru sau cinci ori au intrat maşini în curte distrugând gardul din piatră şi lemn. S-au oprit la doi paşi de casă. Bineînţeles că au distrus şi parapetul de pe margine. În anul 2003 am făcut prima sesizare la Administraţia Drumurilor Naţionale solicitând să se refacă parapetul cu pricina. Trei ani  nu au rezolvat nimic, cu toate că  am fost şi eu, personal, la sediul instituţiei solicitând nişte utilaje care să facă lucrarea. Am promis că eu voi plăti câţiva săteni care să-i ajute pe cei de la drumuri şi poduri”, povesteşte bărbatul. Acesta mai spune că au fost situaţii în care a fost refuzat de societăţile de asigurare pe care le-a contactat pentru a-şi asigura casa, din cauza riscului prea mare. „În cele din urmă, cei de la CNADNR au făcut un parapet de beton şi un parapet de fier. Acum vreo patru ani, pe cel de fier l-a luat unul în plin şi l-a rupt complet. Nici până în ziua de azi drumarii nu l-au mai pus la loc”, a mai spus Dumitru Dan. În ultimii ani însă, casa pe care o deţine a fost ferită de accidente. „În septembrie se împlinesc zece ani de când am făcut o troiţă. De atunci m-a ferit Dumnezeu de evenimente similare. Acum problemele s-au mutat peste drum”, a ţinut să precizeze Dan.

Un  autotren a făcut prăpăd

Săptămâna aceasta, un TIR a făcut prăpăd în casa deţinută de Ioan Rus, din cauză că în faţa imobilului nu există niciun parapet de protecţie. Marţi, două autotrenuri au fost implicate într-un accident, după ce remorca unuia a intrat în balans şi a pătruns pe contrasens, acroşând-ul pe cel de al doilea, care circula regulamentar, din sens opus. Astfel, cel de-al doilea autotren a fost proiectat în casă. „În anexa în care a intrat TIR-ul voiam să facem un dormitor. Acum cu siguranţă nu îl vom mai face. Până la producerea evenimentului foloseam încăperea respectivă pentru a mânca. Marţi seara, în jurul orei 18, am plecat de acolo. La un moment dat am auzit o bubuitură… când am ieşit afară, am găsit un TIR intrat prin anexă, care a luat gardul, poarta, terasa, o bicicletă, opt saci de var şi materiale de construcţii în jur de 500 de lei. Chiar în ziua respectivă le cumpărasem pentru a transforma anexa în cameră. Nu e prima când se întâmplă acest lucru. În urmă cu o săptămână, un TIR a ieşit de pe carosabil, a luat un colţ de la o anexă, s-a redresat şi a plecat. Atunci din fericire, pagubele nu au fost mari, în jur de 200 de lei. Acum însă e vorba de altceva”, susţine Rus.

Apel către CNADNR

Bărbatul susţine că în casă locuiesc patru persoane, doi copii, soţia şi el. „Toţi eram acasă, iar dacă eram în anexa aceea, unde de obicei mâncăm, muream toţi.  Acum, când au scos TIR-ul de acolo, arată ca după cutremur”, mai spune bărbatul.

Acesta cere, prin intermediul ziarului nostru, reprezentanţilor CNADNR să construiască şi în faţa casei sale un parapet de protecţie. Rămâne de văzut dacă aceştia vor lua măsurile care se impun, pentru a preveni producerea unor incidente similare.

Recomandările redacției