După tragedia de la Colectiv și scandalul mediatic care a înconjurat evenimentul, autoritățile s-au sesizat cu privire la toate imobilele, aparținând unor operatori economici sau instituții, care ar putea să nu dispună de toate facilitățile și factorii care să asigure salvarea cât mai multor vieți în cazul unui dezastru. Astfel că, la nivel de IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) au fost demarate controale peste controale, pentru a îm­piedica o nouă tragedie. Și în județul nostru, autoritățile au făcut mai multe veri­- ficări și au aplicat amenzile care se impu­neau la operatorii care nu au depus cerere de soluționare a acestei probleme, sau pe care nu o considerau una stringentă, ori la cei care sunt în curs de avizare în acest sens. Astfel că, la Arad sunt încă zeci, chiar sute de astfel de operatori care nu au rezolvat acest aspect și care s-au trezit cu avertismente sau amenzi din partea re­prezentanților ISU Arad.
Securitatea la incendiu este o proble­mă pe care mulți operatori din Arad nu au soluționat-o încă. În luna ianuarie, Serviciul Inspecţie de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad a desfăşurat acțiuni pe linie de avizare autorizare, control şi prevenire.
Din punct de vedere al avizării sau autorizării, au fost emise șapte avize de securitate la incendiu emise și au fost res­- pinse două. A fost acordată asistență teh­nică de specialitate pe segmentul avizare sau autorizare în 43 de cazuri. Punctele de vedere emise pentru PUG, PUZ, PUD au fost 12.
Au fost executate controale la operatori economici, instituţii, localităţi. Numărul total de controale a fost 23, iar deficien­ţele constatate au fost 67. Pompierii au dat nu mai puțin de 61 de avertismente și au aplicat șase amenzi în valoare de 45.600 lei.
Pe timpul controalelor executate la ope­ratorii economici şi instituţii au fost desfăşurate 21 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la incendiu şi 14 instruiri ale personalului.

Recomandările redacției