Statisticile oficiale arată de ce creşteri infime au avut parte pensionarii arădeni, şi tot statisticile demontează şi ideea de creştere. Mai exact, deşi pensia medie la nivel de Arad a crescut cu câţiva zeci de lei în ultimii patru ani, creşterile de preţuri arată că, pensionarii au de fapt pensii mai mici. Calculele sunt prezentate într-un material publicat de site-ul Econtext.ro, bazat pe datele provenite de la Institutul Naţional de Statistică.
Pensia medie a arădenilor a fost la început de an de 719 lei, cu 11,10 la sută mai mare decât la finalul anului 2008. Cu alte cuvinte, pensia medie la nivelul judeţului nostru a crescut în patru ani de zile cu 72 de lei. Creşterea este infi-mă, însă, dacă în calcule este introdusă inflaţia, situaţia devine dra­- matică.
Astfel, luând în calcul impactul preţurilor asupra pensiilor nici nu se mai poate vorbi de creştere… ci de scădere.
Mai exact, în realitate, raportat la preţuri, pensia este mai mică cu 11,9 la sută având o valoare de 570 lei. Aproape 150 de lei sunt „absor­biţi“ de inflaţie.
Cu o asemenea situaţie, Aradul se clasează pe locul 27 într-un cla­sament pe ţară, raportat la evoluţia pensiilor în anii de criză şi în func­ţie de impactul prețurilor asupra pensiilor.

Recomandările redacției