dacieÎn cursul anului trecut au fost vândute, în întreaga lume, 359.822 de autovehicule purtând sigla Dacia, în creştere cu 4,8% faţă de nivelul înregistrat în 2011, au anunţat, vineri, reprezentanţii producătorului auto.

Dacia a înregistrat cele mai bune rezultate pe pieţele internaţionale, cu 337.674 unităţi vândute în 43 de ţări de pe patru continente.

„În acelaşi timp, 2012 a reprezentat un an crucial pentru evoluţia gamei Dacia, fiind punctat de lansarea a şase modele noi. Aceasta a permis mărcii Dacia să-şi reînnoiască oferta de produse, prin introducerea noilor modele Logan, Sandero şi Sandero Stepway. În plus, au fost abordate în premieră noi segmente de piaţă, cum ar fi cel al vehiculelor de familie şi al vehiculelor combi, cu modelele Lodgy, Dokker şi Dokker Van. Odată cu valul de lansări din 2012, Dacia dispune în prezent de cea mai tânără gamă din Europa, cel mai vechi model al gamei fiind Duster, lansat în primul semestru al anului 2010”, potrivit unui comunicat al producătorului auto.

Principalele pieţe externe au fost Franţa, cu 84.522 de unităţi vândute, Germania, cu 46.590 de unităţi vândute şi Algeria, 41.710 unităţi vândute.

Vânzările în Europa Occidentală s-au menţinut la un nivel comparabil cu cel din anul precedent, în contextul în care piaţa regională a scăzut cu 8,6%. În total, în statele din vestul Europei au fost vândute în 2012 peste 230.000 de vehicule marca Dacia.

În România, Dacia a reuşit să-şi menţină poziţia de lider, cu peste 26% din totalul vânzărilor de vehicule noi, în ciuda contextului defavorabil marcat de o scădere abruptă a pieţei.

„Situaţia pieţei auto din România, profund afectată de incertitudini şi de contextul economic dificil, rămâne un motiv de preocupare. Anul trecut a fost consemnată o nouă scădere a pieţei totale de vehicule noi, care se situează astfel la cote care nu au mai fost înregistrate de la începutul acestui secol, în timp ce piaţa vehiculelor de ocazie importate a crescut cu peste 75%”, se arată în comunicatul Dacia.

Din cele 22.148 vehicule Dacia comercializate în cursul anului trecut pe piaţa locală, 20.050 sunt autoturisme, iar restul de 2.098 de unităţi, vehicule utilitare. În clasamentul pe modele, Logan berlină rămâne cel mai bine vândut vehicul, cu 9.208 unităţi comercializate, urmat de Duster, cu 5.447 de unităţi şi de Logan MCV, cu 1.940 de unităţi.

Sursa: http://www.agerpres.ro

Recomandările redacției