trimitere 1Atacantul dinamovist Ionel Dănciulescu e primul fotbalist român care atinge 500 de meciuri pe prima scenă. Site-ul oficial al Federației Române de Fotbal a marcat momentul, reamintind că primul fotbalist român care a atins un asemenea jubileu e utistul Iosif Lereter. În octombrie 1971, fundașul „textiliștilor”, cum li se mai spunea atunci arădenilor, avea 38 de ani și era premiat cu ocazia aniversării înaintea unui meci disputat de UTA la Brașov în compania celor de la Steagul Roșu. „El a fost felicitat înaintea jocului, căpitanul gazdelor, Nicolae Pescaru, oferindu-i un buchet de flori, în timp ce publicul braşovean i-a scandat numele şi i-a cântat „Mulţi ani trăiască”. De asemenea, selecţionerul de-atunci al României, Angelo Niculescu, i-a oferit din partea FRF o cupă omagială”, scrie sursa citată. „Cândva, n-au trecut prea mulţi ani de atunci, nu mă gândeam că voi ajunge să fiu sărbătorit pentru 300 de meciuri în Divizia A, că voi fi primul jucător român care depăşeşte o astfel de graniţă”, declara Iosif Lereter, care nu lipsise niciun minut de pe gazon în cele 300 de meciuri!
Remarcabilul fotbalist venise la Arad de la Poli Timișoara, convins de Ioan Reinhardt, secundul lui Nicolae Dumitrescu. Era anul 1967, „Loli”, cum era alintat, avea 34 de ani și la UTA se contura echipa ce avea să câștige două titluri. În prezent, Iosif Lereter trăiește în Germania, iar Aradul l-a vizitat ultima dată anul trecut, în ziua înmormântării lui Alexandru Dan.
Frf.ro menționează că numele celor care au atins cifrele 100 respectiv 200 n-au fost reținute în statistici datorită interesului mai scăzut la acest capitol în primii ani ai fotbalului românesc, iar predecesorul lui Ionel Dănciulescu e un alt vestic, sătmăreanul Iosif Vigu, nume important în istoria celor de la Steaua București. Vigu avea atunci 35 de ani, juca la ASA Tg. Mureș, iar borna a atins-o în anul 1981. Dănciulescu are 36 de ani împliniți la meciul 500, Petrolul Ploiești – Dinamo București (scor 2-1).

Recomandările redacției