goiti

Chiar dacă un număr mare de “complimente muzicale” i-au fost adresate lui Joseph Haydn încă în timpul vieţii   – capetele de serie fiind  considerate cele şase cvartete mozartiene şi sonatele pentru pian op.2 de Ludwig van Beethoven –  cel mai consistent şi arătos omagiu adus părintelui clasicismului vienez este acela al lui Johannes Brahms. Variaţiunile pe o temă de Haydn op.56 a, o creaţie imaginativă şi plină de fantezie  a anului 1873, este ópusul care precede prima simfonie brahmsiană, cea în do minor op. 68, audiată la Karlsruhe, la 4 noiembrie 1876, sub direcţia lui Felix Otto Dessof.

Ambele capodopere sunt cuprinse în concertul simfonic din seara de 16 aprilie 2015,  dirijată de Cristian  Neagu, care îl are ca invitat şi partener de scenă pe Daniel Goiţi. Tema pianistică a programului, care completează tabloul brahmsian este un alt celebru do minor, Concertul nr. 2  de Serghei Rahmaninov, finalizat la răspântia dintre două secole, XIX şi XX,  ca ópus de cotitură pentru pianistica momentului. Opulenţa melodică neobişnuită şi extraordinarele valenţe lirice ale partiturii trădează deopotrivă perioada de maturitate a compozitorului dar şi mijloacele pianistice ale lui Serghei Rahmaninov, cel care a semnat cele mai spectaculoase şi dificile pietre de încercare pentru pianiştii generaţiilor secolului XX şi ale aceluia de după.

Daniel Goiți

Pianistul invitat Daniel Goiţi este conferenţiar universitar dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Pianistul este câştigătorul ediţiei din 1991 al Concursului internaţional George Enescu, unde i-au fost acordate  premiul I şi titlul de laureat, premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări franceze pentru pian şi premiul pentru cea mai valoroasă prezentare în concurs dar şi al ediţiei din 1992 al Concursului internaţional Arthur Schnabel de la Berlin.

Daniel Goiţi a susţinut concerte şi recitaluri  în cele mai mari oraşe muzicale ale României şi în centre culturale ale lumii: Viena, Graz (Austria); Berlin, Brandenburg, Bayreuth, Zangberg, Augsburg, Bamberg (Germania); Tokio, Yokohama (Japonia); Tel Aviv (Israel); Caen, Marsilia, Paris, Strasbourg (Franţa), Alabama (SUA), Rethymno (Grecia), Budapesta, Pecs (Ungaria).

Recomandările redacției