Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a organizat o dezbatere la Bucureşti, împreună cu conducerea Ministerului Educaţiei, la care profesorii arădeni au fost reprezentaţi de către Dănuţ Ieneşescu, în calitate de preşedinte al Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad respectiv, vicepreşedinte al FSLI. Cu această ocazie, liderul SDÎ Arad a predat personal ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, memoriul colegilor nemulţumiţi de neacordarea sporului de doctorat pentru cei care au obţinut acest titlu după intrarea în vigoare a Legii 284/ 2010, precum şi adresele trimise recent de sindicat Direcţiei Resurse Umane şi Salarizare de la nivelul ministerului prin care s-a solicitat deblocarea posturilor pentru personalul nedidactic/ didactic auxiliar, reactualizarea criteriilor de normare a personalului nedidactic, pre- cum şi dispunerea avizării statelor de plată care să cuprindă plata a 10% din sentinţele judecătoreşti pentru prima de vacanţă.
Sindicatul a atras atenţia şi asupra altor probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ: situaţia salarială a personalului nedidactic, nerecunoaşterea diplomelor pentru o parte a absolvenţilor Facultăţii „Spiru Haret”, blocarea posturilor în sistemul de învăţământ, birocratizarea excesivă a sistemului, necesitatea elaborării unui proiect de lege privind salarizarea personalului din învăţământ; depăşirea, în multe cazuri, a numărului maxim de elevi prevăzut de lege la clasa pregătitoare; necesitatea acordării gradaţiilor de merit pentru personalul didactic auxiliar; găsirea unei soluţii pentru decontarea navetei cadrelor didactice; lipsa fondurilor, la anumite unităţi de învăţământ, pentru acordarea salariilor, din cauza modului greşit de calculare a costului standard per elev.
„Cu privire la infrastructura şcolară, ministrul a promis că la nivelul Guvernului se lucrează la un inventar pentru a se vedea unde sunt proiecte începute şi dacă mai există sau nu copii în acele zone, pentru că au fost şi situaţii în care s-a închis şcoala după ce a fost finalizată pentru că nu mai erau nici copii, nici profesori. Trebuie identificate surse de bani pentru continuarea investiţiilor în infrastructură, o variantă fiind fondurile structurale, internship-ul. Pe de altă parte urmează să fie făcută o rectificare pozitivă a bugetului Educaţiei“, ne-a declarat Dănuţ Ieneşescu.
Printre modificările care urmează, Pricopie a spus că învăţământul obligatoriu va începe de la cinci ani, cu grupa mare de la grădiniţă, dar nu mai devreme din 2015.
Grupa mare de la grădiniţă va fi obligatorie în cel mult doi ani. De asemenea, se doreşte coborârea vârstei obligatorii de învăţare a celei de-a doua limbi străine de la clasa a V-a la clasa a III-a.
„Ministrul Pricopie a mai făcut o promisiune, s-a angajat că va debloca suma de 30 de milioane de lei pentru a plăti abonamentele de transport pentru elevii navetişti. Ministerul Educaţiei nu a decontat, în ultimele luni, abonamentele de transport pentru elevii din mai multe judeţe din ţară, acumulând, astfel, datorii de milioane de lei. Se va înlocui abonamentul, care favorizează firmele de transport, cu o bursă suplimentară de transport, virată direct în contul elevului. Până atunci se va încerca să se facă rost de bani pentru a mai acoperi din această datorie“, a încheiat Ieneşescu.
Actualitate 24
Fumătorii, tot mai îngrădiți: UE vrea să interzică fumatul în multe spații exterioare
citește mai mult »