transnistria

Dascălii arădeni cer diplomaţiei din România, Republica Moldova şi Uniunea Europeană să solicite Kievului îmbunătăţirea situaţiei minorităţii române din regiunea Odessa. O situaţie de neimaginat o au românii din regiunea Odessa, unde trăiesc jumătate din cei 400 000 români/moldoveni din Ucraina. Aici, în regiunea Odessa, în timpul anilor independenţei Ucrainei, au dispărut două treimi din şcolile româneşti/moldoveneşti. Au rămas şase din 18 câte fuseseră iniţial. „În regiunea Odessa românii sunt trataţi cu acelaşi dispreţ ca în autoproclamata republică separatistă nistreană. Atât în regiunea Odessa cât şi în autoproclamata republică separatistă nistreană, populaţia română/moldoveană este obligată să studieze, acolo unde se mai studiază încă, o limbă ,,moldovenească” în grafie chirilică, deşi această zonă este învecinată atât cu România cât şi de R.Moldova, două state ,,mamă” în care toţi conaţionalii lor învaţă ,,limba română”. Românilor din regiunea Odessa, deşi au două ţări ,,mamă”, autorităţile locale nu le permit să studieze aceeaşi limbă cu aceea din aceste state“, susţine Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.
Dascălii solicită Ucrainei ca limba română să revină atât în toate cele 18 şcoli în care s-a studiat în regiunea Odessa dinainte de independenţa Ucrainei cât şi ridicarea la rang de catedră de limbă română a actualei derizorii specializări din cadrul Universităţii Umaniste de Stat din Ismail şi acordarea de pe acum, pentru viitorul an universitar, de cel puţin 25 locuri fără taxă la limba română.
„La toate deplasările Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România în Ucraina, în delegaţie am avut cel puţin un cadru didactic de etnie ucraineană din România care şi-au vizitat ţara mamă (Ucraina), au prezentat învăţământul în limba maternă a ucrainenilor din România, au plecat încărcaţi de manuale şi cărţi în limba ucraineană pe care le vor folosi la catedră în România“, mai spune Dolha.

Detalii suplimentare în următoarele documente: 

Totul despre Transnistria- PRECIZĂRI IMPORTANTE DESPRE SITUAŢIA LA ZI

DIPLOMAŢIA DIN ROMÂNIA, R.MOLDOVA ŞI UE SĂ SOLICITE KIEVULUI ÎMBUNĂTĂŢIREA SITUAŢIEI MINORITĂŢII ROMÂNE DIN REGIUNEA ODESSA

Recomandările redacției