Predicții dramatice pentru populație – asta arată datele statistice oficiale. 2019 a fost anul cu cel mai mic număr de nașteri de la decretul anti-avort dat de Ceaușescu din 1966. Populația scade, iar ritmul de îmbătrânire este accelerat, pe fondul migrației locuitorilor tineri.

În doar un an de zile, în județul nostru s-au înregistrat aproape 6.400 de decese. În tot acest timp, numărul nașterilor a fost mult mai mic, astfel că, sporul natural a înregistrat valori dramatice. În cifre, județul nostru nu a mai cunoscut un spor natural pozitiv în ultimii trei ani. Sporul natural se calculează scăzând numărul total de nașteri din numărul total de decese.

Au fost doar 178.000 de nou-născuți, conform statisticilor oficiale, în țara noastră. Statisticienii susțin că este al doilea an consecutiv cu o scădere record a natalității, Declinul demografic n-ar putea fi redresat decât prin stimularea familiilor să aibă copii. Făcând o paranteză vizavi de un subiect intens dezbătut la ora actuală, cele mai multe nașteri se înregistrează în familii sărace, de etnie sau care fac parte din unele culte religioase. Sunt aspecte confirmate de statistici.

Scădere record la natalitate

Revenind la cifrele care oprognozează că populația Aradului scade extrem de mult, menționăm că, perioada în care s-au înregistrat cele aproape 6.400 de decese este octombrie 2018- octombrie 2019. Datele provin de la Direcția Județeană de Statistică (DJS), iar dacă am adăuga alte câteva sute de decese înregistrate în ultimele trei luni din anul trecut, numărul acestora s-ar apropia de 7.000.

Conform celor de la DJS Arad, lunile cu cele mai multe decese consemnate oficial sunt cele de iarnă, iar luna cu cei mai mulți morți a fost ianuarie 2019 – 636 de decese.

În 10 luni din 2019, numărul deceselor în județul nostru ajungea la 4.850.

În tot acest timp, în 10 luni, ianuarie – octombrie 2019, în Arad au fost înregistrate 3.360 de nașteri. Din octombrie 2018 și până în octombrie 2019, numărul nou-născuților a fost de 4.268.

Populația Aradului a scăzut cu mai bine de 2.000 de persoane în doar un an, acesta fiind sporul natural negativ. La asta s-ar putea adăuga și numărul locuitorilor care au plecat peste graniță și rezultatul privind scăderea populației ar fi cu atât mai îngrijorător.

Conform statisticilor, în România s-au născut în 2019 mai puțini copii decât în perioada de perioada de criză economică, în 2011, atunci când au fost tăiate salariile, au crescut impozitele și taxele și indemnizația acordată pentru creșterea copilului s-a plafonat. Una dintre cauze este migrația – au comunicat reprezentanții Institutului Național de Statistică.

Anul trecut a fost anul cu cel mai mic număr de nașteri din ultimii 53 de ani, potrivit datelor INS și a celor de la Evidența Populației.

Cu tendința de îmbătrânire a populației se confruntă multe județe din țară, inclusiv Aradul, iar la nivel general, aceasta este accelerată îndeosebi pe fondul migrației.

Eurostat a preconizat că, până în anul 2060, populația României va pierde 5,8 milioane de locuitori. Din cei rămași, 7,5 milioane vor fi pensionari și doar trei milioane vor fi angajați.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandările redacției