Deficitul uriaș al României ar putea fi redus și fără concedieri sau creșteri de taxe. „Bunuri și servicii“ – una dintre găurile negre ale statului
Distribuie articolul:
Economistul Andrei Caramitru vine cu o ipoteză șocantă și susține că una dintre cele mai păguboase găuri din economia României o constituie așa zisul capitol „Bunuri și servicii“, unde banii intrați, și nu sunt puțini, nu au niciun fel de acoperire.
„Unde e de fapt problema în buget – unde e ȘOCANT. HAI SĂ GÂNDIM TOTUȘI !!!!
Cea mai șocanta chestie din bugetul României e ceea ce se cheamă “bunuri și servicii” cumpărate de stat. Probabil aici intră mașini, echipamente, telefoane și laptop-uri, consultanță și tot felul de chestii care nu sunt nici salarii nici investiții. E posibil să intre aici și chestii militare, și echipamente pentru spitale (dacă am timp o să încerc să văd ce și cum dar sunt sute de documente, e ceva obscur și ascuns).
Știți cat e suma totală ? 4.3% din PIB la 10 luni. Ca să înțelegeți CAT DE ENORM ESTE :
– cel puțin de 2 ori cât TOT bugetul armatei
– de 4 ori cât pensiile speciale
– cât toate salariile nete ale tuturor bugetarilor din România (costul total – calculat pe brut – e 7.6%). Deci – statul cheltuie pentru fiecare bugetar încă un salariu net în “bunuri și servicii”
– situația asta e așa de ani de zile, cheltuielile astea sunt URIAȘE. Anul ăsta au crescut față de anul trecut, cu 21%.
Dacă ma întrebați pe mine – asta cred ca e zona aia mare serioasa de prăduială. Pe investiții e cu licitații e mai complicat. Aici sunt probabil multe chestii “mici” cumpărate de la primăria de stat până la fiecare din miile de “ordonatori de credit”.
DECI – ca să se înțeleagă încă o dată. Dacă s-ar reduce chestia asta la jumătate (și sigur se poate) – ar insemna 2.5% din pib. E echivalent cu 3-400’000 de bugetari dati afara, sau cu o creștere de tva spre 24% pe care o evităm.
Dacă am face asta + am muta jumătate din investiții pe PPP nu pe buget de stat (la fel ca în aproape toate țările din UE) – s-ar rezolva TOATĂ problema bugetului – fără să fie nimeni dat afară și fără să creștem nici o taxă.
Mai scriem pe aici ca deh, nimeni nu se uită pe cifre nici din partide, nici din presă sau ONG-uri“, scrie Andrei Caramitru pe pagina sa de Facebook.
Dezmăț bugetar record în 2024!
Execuția bugetului general consolidat în primele unsprezece luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 125,72 miliarde lei, adică 7,12% din PIB, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. Cheltuielile de personal, adică salariile bugetarilor, au urcat la 148 miliarde de lei, în creștere cu 23,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Anul trecut, deficitul în luna noiembrie era de doar 73,55 miliarde lei, adică 4,58% din PIB.
În acest an, veniturile totale au însumat 523,94 miliarde lei în primele unsprezece luni ale anului 2024, înregistrând un avans de 12,7% față de anul trecut. Creșterea a fost susținută în principal de încasările din venituri curente – contribuții de asigurări, TVA, accize, impozit pe salarii și venit, impozit pe profit -, care includ și efectele amnistiei fiscale instituite prin O.U.G. nr. 107/2024.
În schimb, cheltuielile statului au crescut cu 20,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 649,66 miliarde lei.
Cheltuielile de personal au însumat 148,04 mld lei, în creștere cu 23,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 8,4% din PIB, cu 0,9 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, ținând cont de creșterile salariale acordate în anul 2023, respectiv în anul 2024.
Cheltuielile cu asistența socială au fost de 205,29 mld lei în creștere cu 16,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei, respectiv de implementarea măsurilor de recalculare a pensiilor din sistemul public cu începere de la 1 septembrie a.c., în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii.
la acest capitol mai intra apa-canal, gaze pt încălzire, energie electrică, energie termică, telefonie fixa și mobila, salubritate,posta,consumabile de tot felul(creion,pix,radieră,hîrtie xerox, tonere, alte cheltuieli. din pix e ușor de redus, dar la o analiză responsabilă nu mai e așa de simplu.
Domnul Caramitru are perfecta dreptate , ce face Curtea de Conturi în privinta nevoii si oportunității achizițiilor de tot felul mai ales la dam publica locala la primării partidelor acolo este furtul banilor publici !!!
Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Asociația PRONUMISMATICA, organizează expoziția de numismatică „Moneda Modernă Românească”. Vernisajul expoziției va avea loc joi,...
La data de 13 ianuarie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial...
ASASINII ECONOMICI FSN=PSD INCULȚI SOCIETĂȚI RISIPESC BANI CELOR DIN PRICAT PE NIMICURI 100%
la acest capitol mai intra apa-canal, gaze pt încălzire, energie electrică, energie termică, telefonie fixa și mobila, salubritate,posta,consumabile de tot felul(creion,pix,radieră,hîrtie xerox, tonere, alte cheltuieli. din pix e ușor de redus, dar la o analiză responsabilă nu mai e așa de simplu.
Domnul Caramitru are perfecta dreptate , ce face Curtea de Conturi în privinta nevoii si oportunității achizițiilor de tot felul mai ales la dam publica locala la primării partidelor acolo este furtul banilor publici !!!
Angajații de la curte , vin ,controlează, întocmesc raportul privind controlul efectuat , și cam atât ! După aceea nu se mai întâmplă absolut nimic !