După cum anunțam și în alte numere ale ziarului, restaurarea Cetății Ineu ar urma să intre în linie drepteaptă.

Primăria Ineu a demarat cercetările prealabile, necesare pregătirii proiectului de reabilitare a monumentului, aflată într-o stare avansată de degradare, între care cercetări arheologice preventive și de istoria artei.

Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul administrativ al autorităților locale și prin finanțările oferite de Fundația László Teleki prin Programul Rómer au contribuit la realizarea cercetărilor de parament.

Așadar, la lucrări au participat restauratorul de piatră Péter Módy, istoricii de artă Attila Weisz, Zsolt Kovács și Villő Szekeres-Ugron, studenta în istorie Melinda Keresztes, instituția muzeală din Arad fiind reprezentată de arheologul Florin Mărginean.

Cercetările arheologice și de paramanet prilejuite de proiectul de restaurare al Cetății Ineului au atras deja atenția specialiștilor și nu numai.

„Descoperirea unor componente arhitectonice, reutilizate la edificarea cetății de la începutul secolului al XVI-lea, vin să confirme importanța mănăstirii lui Dionisie, localizată în hotarul estic al Ineului.

La zestrea de piese romanice provenite cel mai probabil din această mănăstire, de certă valoare artistică și stilistică, se adaugă componente din alte edificii pomenite de documentele vremii în Ineul medieval, ce pot fi atribuite stilului gotic sau renascentist”, a spus Florin Mărginean, arheolog (Complexul Muzeal Arad).

În cadrul proiectului, demarat de Primăria orașului Ineu cu sprijinul Complexului Muzeal Arad și al Fundației Teleki László, s-a luat hotărârea organizării unor întâlniri de lucru care au adus laolaltă specialiști în domeniu pentru o mai atentă analiză a componentelor arhitectonice descoperite în cetatea Ineului.

Astfel, în data de 5 decembrie, a avut loc o primă întâlnire, vizită de lucru la Cetatea Ineului, care s-a încheiat la muzeul din Arad, unde au fost analizate toate aceste componente arhitectonice.

Aceste demersuri urmează să se materialize în organizarea unui simpozion dedicat doar descoperirilor de la Ineu, organizat în data de 11 decembrie, la Budapesta, eveniment la care muzeul arădean va fi reprezentat de Florin Mărginean, arheolog, expert în arheologie medievală.

Recomandările redacției