Astronomii de la European Southern Observatory au pus întreaga lume pe jar. După ce au studiat date colectate timp de câțiva ani, ei anunță că vor prezenta omenirii informații uluitoare despre centrul galaxiei noastre, scrie click.ro.
Event Horizon Telescope este unul dintre cele mai complexe proiecte astronomice desfășurate în istoria umanității. Lansat în 2009, în cadrul unui parteneriat internațio­nal, proiectul constă în elaborarea unei re­țele globale de radiotelescoape și centre de co­lec­tare a datelor. Tot acest efort uriaș a fost demarat cu scopul de a afla cât mai mul­te informații despre gaura neagră supermasivă care se află în centrul galaxiei noastre.
Cunoscută sub numele de Sagittarius A, gaura neagră are o masă uriaşă, de circa
4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui.
Ea a fost descoperită în 1931, când astronomii au detectat o misterioasă sursă de unde radio în centrul galaxiei, fără a-i cunoaș­­te însă proveniența. În 2002, cercetătorii au putut să probeze, cu ajutorul măsurătorilor de mare precizie, faptul că undele radio pro­vin de la un corp extrem de masiv și compact.
O gaură neagră este o regiune a spațiu-timpului care se formează atunci când o stea își epuizează combustibilul și colap­sează. În centrul găurilor negre, gravitația este atât de mare încât nici măcar lumina nu poate scăpa. De aceea, ele sunt extrem de dificil de observat.
Totodată, nimeni nu știe ce se întâmplă în centrul unei găuri negre. Aici este locul unde toate legile fizicii încetează să se mai aplice și orice e posibil. De la un tunel prin spațiu, la existența unor alte Universuri.
Astronomii au descoperit că, la fel ca în centrul galaxiei noastre, cele mai multe ga­laxii, dacă nu chiar toate, au în centru o gaură neagră masivă care, datorită atracției gravitaționale uriașe pe care o generează, face ca toate corpurile să se rotească în jurul său. Stelele din galaxia noastră, inclusiv sistemul nostru solar, se rotesc în jurul găurii negre Sagittarius A. Un singur ciclu de rotație du­rează aproximativ 240 de mili­oane de ani.
Având în vedere influența uriașă pe care au găurile negre asupra materiei din Uni­vers, dar și potențialul lor de a devora sisteme solari întregi, nu e de mirare că anun­țul astronomilor de la ESA a stârnit un val de curiozitate în întreaga lume.
În cadrul evenimentului care va avea loc pe 12 mai, ora 16:00 (ora Ro­­mâ­niei), un grup de şase astronomi de la ESA vor susține o conferință de presă în care vor anunța „des­coperirile uimitoare” pe care le-au făcut cu privire la centrul galaxiei Calea Lactee.

Recomandările redacției