DGASPC Arad este interesată să să achiziţioneze şi să doteze unul din centrele din subordine, prin atragerea de fonduri europene şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Arad, un dispozitiv ce va asigura accesul la calculator prin coordonarea şi controlul vizual a utilizatorilor, pentru copiii şi adulţii cu sindromul Rett.

La invitaţia Asociaţiei „Diana-Fetiţa cu Rett” din Arad, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad au participat la o prezentare a tehnologiei „Tobii EyeGaze” susţinută de specialişti din Ungaria.

Astfel, cei afectaţi de acest sindrom vor putea comunica cu cei din jur prin intermediul tabletei Tobii, dezvoltată şi perfecţionată încă din anul 2011.

Iniţial, dispozitivul a fost conceput pentru persoane cu nevoi speciale, în general şi nu anume pentru persoanele cu sindrom Rett, dar, în timp, a fost astfel adaptat încât  98 % din fetele care au lucrat cu acest dispozitiv, au reacţionat din punct de vedere senzorial, specialiştii în domeniu remarcând rezultate excepţionale.

Sindromul Rett este o formă gravă şi rară de autism, întâlnită în mod preponderant la persoanele de sex feminin.

Deşi nu există nici o alternativă care să trateze total boala, identificarea şi tratarea precoce pot îmbunătăţi calitatea vieţii fetelor afectate de acest sindrom, precum şi a familiilor acestora.

La persoanele care suferă de astfel de boli este afectată activitatea creierului responsabilă de funcţiile congnitive, senzoriale, motorii, emoţionale şi vegetative. În concluzie, pot fi afectate învăţarea, vorbirea, percepţiile senzoriale, starea de spirit, mişcările, respiraţia, funcţia cardiacă, digestia, mestecatul şi înghiţitul.

O problemă mare în Romania este că, de exemplu, sindromul Rett nu este încă bine cunoscut de terapeuţi şi chiar şi de unii medici.

Din această cauză recuperarea neuro-motorie este greoaie, iar tableta Tobii ar îmbunătăţi, prin urmare, în mod seminificativ evoluţia beneficiarului.

În ţările europene avansate, aceste tablete Tobii au fost introduse în sistemul public de învăţământ, facilitând accesul copiilor la sistemul educaţional şi procesul de învăţare.

 

Recomandările redacției