Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad va elibera, începând de săptămâna viitoare, biletele de călătorie gratuite. Este vorba de biletele la care au dreptul persoanele cu handicap. Pentru a se evita aglomerația la ghișeele instituției, eliberarea biletelor se va realiza pe bază de programare a beneficiarilor. „Întârzierea eliberării acestor documente este cauzată de faptul că, în conformitate cu prevederile HG 1017/20.12.2018, au fost modificate Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, de la începutul acestui an fiind introdus biletul unic de călătorie gratuită pentru transportul public interurban feroviar, rutier sau naval”, susține Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.
De menționat că noile norme instituie un format standard și măsuri de siguranță anti-falsificare, tipărirea noilor bilete de călătorie fiind în curs de realizare. „Aceste schimbări vin în sprijinul beneficiarilor întrucât stabilesc un model unic de bilet de călătorie care poate fi utilizat pentru tipuri diferite de transport interurban și cu operatori de transport diferiți. Este important să se știe faptul că, deși noile bilete vin cu întârziere, persoanele cu dizabilități pot folosi biletele de călătorie gratuită aferente anului 2018, în conformitate cu prevederile art. 3 din HG 1017/ 20.12.2018, și în luna ianuarie 2019, operatorii publici și privați de transport interurban rutier, feroviar sau naval având obligația de a accepta aceste documente”, a ținut să precizeze Erika Stark.
15.500 persoane cu handicap
Potrivit legii, beneficiază de astfel de bilete persoanele cu handicap grav şi însoţitorul acestora (câte 12 bilete gratuite dus-întors/an), persoanele cu handicap accentuat (câte șase bilete gratuite dus-întors/an), precum şi asistenţii personali. Eliberarea biletului de călătorie gratuită se va face, conform prevederilor art. 11 din HG 1017/2018, numai în baza cererii persoanei cu handicap, a reprezentantului legal sau a altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens dată de către persoana cu handicap/reprezentantul legal, respectiv în baza cererii asistentului personal. Cererea trebuie depusă la DGASPC Arad, urmând să cuprindă numărul, data documentului de încadrare pe baza căruia se solicită biletele de călătorie gratuită și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
La sfârșitul anului trecut, în evidenţă DGASPC erau 15.500 de persoane cu handicap, din care 6.400 persoane cu handicap grav şi 6.600 de persoane cu handicap accentuat. Pe parcursul anului trecut au fost eliberate 14.000 de bilete auto și 19.500 de bilete CFR.

Recomandările redacției