doctor_medic_familieUn astfel de diagnostic dă oricui fiori reci. Din acest moment, începe pregătirea pentru a intra în „ring” şi a învinge boala.

Cere toate detaliile

• Află denumirea cancerului, dimensiunea şi locul exact în care s-a dezvoltat şi dacă s-a răspândit. Află dacă este un cancer cu creştere lentă sau agresivă. Discută cu medicul tău despre opţiunile disponibile de tratament, rata de succes a fiecărui tratament şi ce efecte secundare poate avea fiecare.

• Toate aceste informaţii te vor ajuta să înţelegi corect situaţia şi ce rezultate poţi obţine în urma tratamentului.

Vino la consult împreună cu o persoană dragă şi în care ai încredere

• Admite că începe o perioadă dificilă pentru tine şi că este posibil să nu ai capacitatea de a retine toate informaţiile importante pe care le primeşti de la medic.

• Vino împreună cu o persoană în care ai încredere şi care poate discuta cu medicul tău, pentru ca ulterior să te ajute să puneţi cap la cap informaţiile primite.

Când ar trebui să consulţi medicul oncolog?

• Medicul oncolog este specialist în diagnosticul şi tratamentul cancerului. Pentru majoritatea tipurilor de cancer este întotdeauna indicat să consulţi un medic oncolog pentru a obţine părerea sa. Întreabă-l pe medicul tău care este cel mai bun specialist pentru tipul de cancer cu care ai fost diagnosticat(ă).

Alege-ţi cu grijă doctorul

Alege un medic care să te asculte cu toată răbdarea, care să îţi explice totul în detaliu şi care să te înţeleagă, pentru a lucra împreună şi a învinge boala.

Cere şi o a doua opinie medicală

• Este perfect rezonabil să ceri o a două opinie de la un al doilea medic oncolog. Asigură-te că este unul specializat în tratarea tipului de cancer de care suferi şi, dacă cele două opinii sunt similare, hotărâţi împreună asupra tratamentului şi începe-l cât mai curând cu putinţă.

Discută opţiunile de tratament

• Metodele de tratamentul evoluează continuu. În mod tradiţional, intervenţia chirurgicală a fost principala metodă de a trata cele mai multe tipuri de cancer. Dar, în ultimul timp, câştigă teren operaţiile mai puţin invazive. De exemplu, femeile cu cancer de sân erau tratate prin mastectomie radicală. Astăzi, în multe cazuri, sânul poate fi păstrat; se elimină doar a nodulul canceros şi o zonă de ţesut de siguranţă din jurul tumorii. Această operaţie este urmată de radioterapie şi uneori de tratamente hormonale şi chimioterapie.

• Informează-te despre abordările utilizate în mod obişnuit pentru a trata tipul tău de cancer. Unele tipuri de cancer răspund mai bine la radiaţii, altele la chimioterapie sau tratamente hormonale. Unele necesită un singur tip de terapie, altele o combinaţie de două sau mai multe tipuri.

Acceptă că tratamentele au efecte secundare

• Înţelege care sunt efectele secundare la care să te aştepţi şi ce beneficii aduce acest tip de tratament.

• Gândeşte-te ce s-ar întâmpla dacă nu urmezi niciun tratament şi compara răspunsul cu rezultatele aşteptate ale tratamentului, apoi decide împreună cu medicul tău ce este mai bine pentru tine.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției