2-Protos. Iustin Popovici-

În perioada 9-19 iulie s-a desfăşurat la Riga, capitala Letoniei şi în acest an, Capitală Culturală Europeană, cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Corale Mondiale (World Choir Games), organizată de către Interkultur. La acest festival internaţional, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului,  a participat şi Corul mixt „Naşterea Domnului” al Parohiei Ortodoxe Române Arad Micalaca-Veche II, însoţit de Pr. Iacob Bupte, instruit şi dirijat de prof. Magdalena Lödi, care a câştigat şi anul acesta premii deosebite.

La ediţia din acest an a Olimpiadei internaţionale a corurilor, Corul mixt ,,Naşterea Domnului” din Arad a intrat în competiţie în ziua de 16 iulie a.c., ora 13:30, între cele 460 coruri din 74 naţiuni. Participarea corului în cadrul festivalului a continuat cu un concert în aer liber, joi 17 iulie, oferit unui auditoriu impresionant în Grădina Vermanes din central capitalei letone, Riga. Toate aceste momente au fost încununate de succes, sâmbătă 19 iulie, când, în cadrul Ceremoniei de Premiere, Corul mixt ,,Naşterea Domnului” a luat Diploma de Argint de nivel X (10), cu un punctaj care l-a despărţit de Aur prin câteva sutimi, după cum ne-a transmis Ovidiu Căpitan, teolog, participant.

Părintele Iacob Bupte, în numele celor încununaţi cu laurii succesului, mulţumeşte şi cu acest prilej, tuturor sponsorilor care au contribuit esenţial la realizarea şi înfăptuirea acestei deplasări cât şi organizatorilor acestui eveniment, care au demonstrat din plin că un festival reuşit se realizează cu multă muncă şi implicare. Asociem acest succes, spune părintele Iacob Bupte, strădanilor Arhiepiscopiei Aradului de promovare a valorilor Ortodoxiei şi de cunoaştere a tradiţiei locuitorilor municipiului şi judeţului Arad.

Competiţia de la Riga este cunoscută şi ca „Olimpiada corurilor”; organizat o dată la doi ani, World Choir Games este cel mai important concurs mondial în domeniu.

Anul trecut, mai precis în perioada 16-21 iulie 2013 în Austria, la Graz, Corul Mixt al Parohiei Micălaca Veche II a reuşit să cucerească medalia de argint la secţiunea Austrian Open Competition, categoria XIV Folclor. Festivalul – concurs s-a desfăşurat în minunata sală Steiermark de la Congress Graz, în data de 17 iulie 2013. Premiile au fost decernate în frumoasa sală „Stefaniansaal” de la Congress Graz. Tot atunci,  Corul Mixt „Naşterea Domnului” al Parohiei Mi­călaca Veche II a susţinut un concert, în oraşul Heiligenkrauz am Waasen, alături de corurile din Nigeria şi din Indonezia.

Este cea de-a cincea competiţie internaţio­nală la care participă Corul mixt „Naşterea Domnului” al Parohiei Micălaca Veche II, de fiecare dată reuşind să reprezinte cu cinste şi cu onoare municipiul, judeţul şi Eparhia noastră, obţinând medalii valoroase.

Recomandările redacției