SONY DSCVeştile rele se ţin scai de fosta directoare a Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Gabriela Ţârle. Pentru că fosta directoare mai avea de restituit nişte sume importante instituţiei încă din anul 2009, iar aceasta refuza să le mai plătească, actuala conducere a DSP a cerut executarea silită. „Sumele au fost stabilite de către Ministerul Sănătăţii încă de la începutul anului 2009, atunci când în urma unui audit realizat chiar de către minister, s-au găsit foarte multe nereguli la instituţie. Banii publici folosiţi în scopuri proprii de către directoarea de atunci, dr. Gabriela Ţârle, trebuiau să fie returnaţi încă din luna mai a anului 2009. Fosta directoare a returnat o parte din bani, însă DSP mai avea de recuperat aproximativ 8.000 de lei. Pentru că termenul până la care trebuiau înapoiaţi banii a expirat, am fost nevoiţi să cerem executarea sa silită. Motivul invocat de doamna Ţârle de a nu returna banii este acela că a câştigat un proces împotriva Ministerului Sănătăţii, care a fost nevoit să o repună în funcţie şi să îi plătească salariul retroactiv. În acest sens, s-ar echivala suma pe care dr. Ţârle trebuia să o primească în urma procesului câştigat împotriva ministerului cu cea pe care trebuie să o restituie DSP-ului. Ce nu înţelege însă doamna Ţârle este faptul că avem de a face aici cu două instituţii diferite şi cu două procese diferite. Pe noi nu ne interesează decât suma pe care o mai are de înapoiat instituţiei noastre“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
De menţionat este faptul că, deşi în urma auditului dr. Gabriela Ţârle a fost destituită, fosta directoare a atacat în instanţă decizia Ministerului. Ministerul Sănătăţii a cerut încă din anul 2009 „recuperarea de la doamna dr. Gabriela Ţârle a sumei de 17.364,130 lei, reprezentând contravaloare carburant justificat în plus şi a celorlalte cheltuieli indirecte legate de acestea, precum şi a sumei de 370 lei, reprezentând avans în numerar pentru deplasări acordat la data de 28 martie 2008 şi nejustificat“, se arată într-un ordin emis de către Ministerul Sănătăţii conducerii DSP-ului.
Bani publici folosiţi în scopuri proprii
De asemenea, ministerul mai cere recuperarea de la dr. Gabriela Ţârle a sumelor încasate nelegal pe perioada în care a fost internată în spital. Aceasta a fost internată în spital de două ori, atât în luna martie a anului 2008, cât şi în luna septembrie a aceluiaşi an, încasând însă în continuare un salariu normal. Tot ministerul mai cere „recuperarea de la doamna dr. Ţârle Gabriela a sumelor reprezentând ore suplimentare neevidenţiate în foile colective de prezenţă, din lunile noiembrie şi decembrie 2008“, se arată în acelaşi ordin.
De asemenea, s-a mai cerut recuperarea de la persoanele răspunzătoare a sumei de 15.883 lei, reprezentând diferenţa dintre contravaloarea abonamentului Orange şi total factură plătită de unitate, precum şi a sumei de 2.206 lei reprezentând diferenţă achitată de unitate peste valoarea abonamentului Vodafone.
De numele Gabrielei Ţârle se leagă şi mult me­diatizatul caz în care aceasta şi-a oferit singură, din calitate de director, o primă în valoare de 300 de milioane de lei vechi.

Recomandările redacției