coplataIntenţia de introducere a sistemului de coplată a dat deja naştere la controverse în rândul celor implicaţi în sistemul sanitar. Dacă atitudinea pacienţilor era una previzibilă, cea de nemulţumire că trebuie să scoată bani din buzunar după ce plătesc deja asigurările de sănătate, cei care se ocupă de frâiele spitalelor consideră că introducerea unui astfel de sistem ar avea şi consecinţe benefice pentru actul medical.
Lucrurile nu sunt clare însă nici în ceea ce priveşte sumele care intră în discuţie. Pacienţii vor plăti din luna martie a acestui an o sumă modică pentru servicii asigurate în spitale, însă modul în care se va face plata este încă necunoscut. Totodată nu se ştie perioada de timp cât va funcţiona coplata. Potrivit Ministerului Sănătăţii, coplata va fi introdusă în contractul-cadru pe 2013, care va fi semnat cel mai târziu în luna martie. Coplata este cuprinsă în legea bugetului, însă la finalul anului 2013 se va face o evaluare, iar în funcţie de rezultatele acelei evaluări se va decide dacă se merge sau nu mai departe cu coplata.
Zece lei pe zi sau pe întreaga perioadă?
Principala nedumerire o constituie însă modalitatea de plată. Premierul Victor Ponta a declarat că coplata, care va intra în vigoare începând cu data de 1 martie, nu se va aplica pentru consultări, analize şi nici pentru serviciile medicale de urgenţă. Ponta a declarat că sistemul de coplată se va aplica doar pentru internări, iar suma va fi una modică: maxim zece lei.
Între timp, reprezentanţii FMI în România susţin că dacă este mică, coplata nu va avea nici o semnificaţie, nu va avea nici un efect. În plus, nu se ştie dacă suma de zece lei este pentru o zi sau pentru întreaga perioadă a internării.
„Încă nu se ştie nimic sigur în ceea ce priveşte coplata. Din punctul meu de vedere coplata este utilă, pentru că temperează excesul de internări nejustificate din spitale. Dacă suma va fi însă de zece lei pentru întreaga perioadă de internare, aşa cum am înţeles că va fi, atunci însă nu va ajuta la nimic. Această sumă nu descurajează cu nimic internările excesive. Nu sunt adepta unei coplăţi ridicate însă suma de zece lei este ridicol de mică“, susţine Camelia Malea, managerul Spitalului de Recuperare Neuromotorie „Dr.Corneliu Bârsan” Dezna.
Coplata va fi introdusă în vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate. În martie 2013 va începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă. Această prevedere a făcut parte din condiţionalităţile discutate şi stabilite cu organismele internaţionale (FMI, BM şi CE),  încă din anii precedenţi. În acest context, la propunerea Ministerului Sănătăţii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false. Menţionăm că această formă de coplata va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare.
Cuantumul sumelor şi regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite în normele la contractul-cadru.
Scapă şi bolnavii al căror tratament se află în lista programelor naţionale
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale. Coplata nu va include categoriile de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului: urgenţe chirurgicale – accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de muncă, plăgi prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatită acută, colecistita acută, fracturi şi urgenţe medicale – infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colică biliară, renală, dacă pacientul se internează în spital prin UPU, CPU sau Camera de Gardă. De asemenea, pentru naştere nu se încasează coplata.
Există şi categorii de persoane scutite de la coplată, precum pensionarii sub 700 lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.

Recomandările redacției