Despre primarul Aradului, Gheorghe Falcă, s-a vorbit de multe ori, mai ales în presa centrală, fiindcă în cea locală nu prea se poate, că e un adevărat baron al vestului. Problema e nu doar că Falcă era numit baron în presă, ci faptul că acasă, la Arad, el se şi comportă în ultimii ani ca un stăpân pe propria moşie. Am văzut de nenumărate ori cum îi tratează pe toţi cei care nu sunt de acord cu el, abuzurile făcute de Primărie sub conducerea sa, vezi Ştrandul Neptun, modul discreţionar în care se aplică legea, la Primăria Arad, după bunul plac al unora, afacerile cu bani publici cercetate de DNA şi multe altele.
Zilele acestea, avem o nouă mostră de dispreţ din partea baronului Falcă la adresa consilierilor locali, şi implicit a arădenilor, fiindcă acei consilieri sunt votaţi de noi să ne reprezinte interesele. Să vii în faţa consiliului local municipal să ceri un vot pentru ca tu, primarul Falcă, să poţi să începi „unele preparative“ pentru „Capitala Culturală Europeană 2021“ arată că ai nu doar un mare tupeu, dar şi un dispreţ total faţă de arădeni. Mai întâi, pe cine a întrebat Gheorghe Falcă atunci când s-a înscris în cursa pentru „Capitala Culturală Europeană 2021“? A întrebat vreun arădean dacă vrea să dea zeci de miliarde pentru această cursă sau poate vrea ca acei bani să meargă pentru repararea unor străzi sau trotuare aflate într-o situaţie deplorabilă, nedemnă pentru un oraş ce se vrea Capitală Culturală ? A întrebat baronul Falcă pe cineva din Arad dacă nu vrea ca acele miliarde să meargă spre subvenţii pentru căldură, fiindcă sunt unii care mor de foame iarna, iar noi visăm la cai verzi pe pereţi şi la capitale culturale ? Sau spre renovarea unor clădiri monument, spre renovarea unor unităţi de învăţământ, fiindcă şi aici sunt probleme mari ?

Mă îndoiesc că a întrebat, pentru că în ochii primarului Falcă, arădenii nu trebuie nici întrebaţi, nici informaţi cu privire la problemele din municipiu.
Baronului Falcă îi pasă atât de puţin de arădeni, dar şi de consilierii locali, încât nici măcar nu mai consideră necesar să le explice acţiunile pe care le va demara cu privire la acest proiect al lui personal, şi nu al Aradului, pentru că nu Aradul a intrat în această competiţie. Cum să vii să spui că vom începe „unele preparative“? Care preparative? Cât costă ele? Cine se ocupă de acest proiect? Cum să ceri un vot în alb Consiliului local municipal fără să explici, măcar din bunul simţ pe care îi înveţi în cei şapte ani de-acasă, ce vrei să faci pentru această compe­tiţie despre care spui că e a Aradului, dar numai tu, baronul Falcă, ştii ce e cu ea şi de unde ţi-a trăznit ideea? Dacă se votează un astfel de proiect, mâine o să ne trezim că vine Falcă în CLM cu un buget în care vor fi trecute „unele cheltuieli“, „unele investiţii“, „unele subvenţii“, „unele studii de fezabilitate“ etc.
Astfel de iniţiative n-ar trebui să stea niciodată pe masa unui consiliu local dintr-o ţară eruropeană. Nu cred că ar putea sta pe masa unui consiliu în nicio altă ţară UE, în primul rând pentru că acei consilierii locali n-ar accepta să fie trataţi cu atâta dispreţ de un primar, fie el şi baronul Falcă. Să sperăm că nici consilierii noştri, indiferent de partidul din care pro­vin, nu vor accepta să devină cârpa de şters pe jos a primarului şi vor cere explicaţii cuprivire la acele „pre­parative“, pentru a şti la ce ne înhamă primarul Falcă. Pentru că aici nu e vorba nici de moşia lui Falcă de la Brad, nici de vila lui de pe CD Loga, aici e vorba de o competiţie în care a fost târât Aradul şi avem cu toţii dreptul să ştim măcar în ce ne-a băgat primarul şi cu ce costuri.

Recomandările redacției