sf vasile cel mareDupă cum se ştie, în prima zi a anului, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare. Conform înscrisuruilor, acesta a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin şi s-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi. Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, aici cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică. Sfăntul Vasile a dus o luptă aprigă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. A murit la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, intrând în istoria creştină cu numele de Sfantul Vasile cel Mare.
Dintre edilii oraşelor şi comunelor din judeţul Arad, conform înscrisurilor actuale, un singur primar poartă acest nume – este vorba de Vasile Ciceac, primarul oraşului Nădlac.
Cât priveşte viceprimarii, patru dintre ei şi-au sărbătorit onomastica în prima zi a anului: Vasile Dodon – viceprimarul oraşului Lipova, Vasile Vesa – viceprimarul comunei Brazii, Vasile Feier – viceprimarul comunei Buteni, Vasile Cazacu – viceprimarul comunei Semlac.

Recomandările redacției